:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 02, 2020   19:40

0

108

Napadi na policajce širom SAD, raskol među demokratama u Njujorku

Nacionalna garda i vojska na ulicama nekoliko američkih gradova, dok se zemlja sprema za osmi dan protesta u kojima su do sada povređene desetine policajaca i učesnika protesta. Policijski čas je na snazi u desetinama gradova. Zapaljene stotine objekata. Oštra podela među protivnicima i pristalicama predsednika Donalda Trampa.

 

Kuomo preti De Blaziju

Guverner savezne američke države Njujork Endru Kuomo zapretio je da će smeniti gradonačelnika istoimenog grada Bila de Blazija zbog propusta tokom protesta prethodne noći. Zapretio je i da će dozvoliti dolazak Nacionalne garde.

Guverner smatra da policija nije zaštitila imovinu Grada Njujorka od demonstranata protekle noći i da je zgrožen onim što se dogodilo. Dodao je i da policija nije efikasno reagovala.

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je Njujorku da treba da pozove Nacionalnu gardu jer "luzeri" uništavaju grad.

Kuomo je, međutim, rekao da Tramp govori o pljačkanju, da ne bi govorio o ubistvu Džordža Flojda. 

Policajci povređeni u Sent Luisu, Bronksu, Bafalu

U odvojenom incidentu u istom gradu, policija je ubila čoveka koji je počeo da puca na patrolu.

Četvorica pripadnika policije ranjena su u pucnjavi u Sent Luisu. Oni su prebačeni u bolnicu posle obračuna sa grupom naoružanih demonstranata.

U Njujorku, crni automobil pregazio je policajca u Bronksu. Prebačen je u bolnicu i njegovo stanje je opisano kao stabilno, saopštila je policija.

U Bafalu, takođe u državi Njujork, dvojica policajaca su povređena pošto je u njih uletelo vozilo, čiji je vozač uhapšen.

Bajden: Americi treba lider

Bivši potpredsednik SAD, Džo Bajden, pozvao je Ameriku na jedinstvo, odgovarajući istovremeno na poteze koje je dan ranije povukao predsednik Donald Tramp.

"Zemlja traži vođstvo. Lideri mogu da prepoznaju bol i patnju zajednica koje trpe koleno na vratu već duže vreme", rekao je Bajden, praveći paralelu sa načinom na koji je u Mineapolisu ubijen Džordž Flojd.

Bajden se u Filadelfiji pojavio posle tri dana demonstracija, praćenih priličnim izlivima nasilja.

Komentarišući Trampovu odluku da na ulice pošalje vojsku, Bajden je rekao da bi predsednik "umesto Biblije u ruke trebalo češće da uzme Ustav SAD".

Tramp o protekloj noći: Dominacija

Predsednik SAD Donald Tramp se još jednom o protestima u Americi oglasio na Tviteru:

"Nije bilo problema u Di-Siju protekle noći. Mnogo uhapšenih. Svi su sjajno obavili posao. Ogromna sila. Dominacija. Takođe, i Mineapolis je bio sjajan (hvala predsedniče Tramp!)"

Nacionalna garda raspoređena je na ulicama nekoliko desetina gradova u SAD, a vojna policija štiti Belu kuću u najvećoj krizi sa kojom se Amerika suočila u prethodnih nekoliko decenija.

Šef policije u Luivilu prvi je od čelnika policije koji je smenjen zbog brutalnosti svojih potčinjenih, pošto su ubili vlasnika jednog restorana.

Predsednik Donald Tramp najavio je obračun sa demonstrantima i mobilizaciju hiljada pripadnika Nacionalne garde, prvi put od 1992. godine i velikih rasnih nemira u Los Anđelesu koji su izbili posle ubistva Rodnija Kinga.

Njegov rival, budući kandidat demokrata na novembarskim predsedničkim izborima Džo Bajden će, posle duge izolacije u Delaveru, otići u Filadelfiju.

Bajden u taj grad dolazi dan pošto je policija zasula suzavcem demonstrante u centru grada.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva