:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 12, 2024   10:16

0

44

Napadi ruskih snaga širom Hersonske oblasti

Nastavljaju se borbe na svim frontovima u Ukrajini. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je prethodnog dana na frontu bilo 95 borbenih okršaja s ruskim trupama. Širom Hersonske oblasti ruske snage su izvele napade dronovima, potvrdio je, lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Ukrajina je saopštila da je protivvazdušna odbrana rano jutros oborila 14 ruskih dronova i jedan projektil, prenosi Ukrinform.

Navodi se da su bespilotne letelice i raketa presretnuti iznad Hmeljničke oblasti, na zapadu Ukrajine, ali i kod Kirovograda, Nikolajeva, Dnjepropetrovska i Zaporožja. 

Rusija: Ukrajina izvela 39 udara u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska je saopštila da je Ukrajina izvela 39 topovskih artiljerijskih udara po naseljenim mestima na levoj obali Dnjepra, unutar Hersonske oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Otkriveni ostaci drona "šahed" na granici Moldavije i Ukrajine

Moldavske vlasti otkrile su delove drona tipa "šahed" na moldavsko-ukrajinskoj granici, nedugo nakon ruskog napada dronovima na Odesku oblast u Ukrajini, saopštila je moldavska pogranična služba.

Ruske snage su u noći između 9. i 10. februara pokrenule tri talasa napada na Odesku oblast, ciljajući Odesu i infrastrukturu na reci Dunav u okrugu Izmail, a povređene su četiri osobe, piše Kijev independent.

Kišinjev veruje da je dron koji je pronađen na moldavskoj teritoriji oborila ukrajinska protvvazdušna odbrana tokom napada u noći između 9. i 10. februara.

Iz Moldavije naglašavaju da su ostaci drona pronađeni u blizini sela Etuli, koje se nalazi 15 kilometara jugoistočno od ukrajinske luke na Dunavu, Reni, i oko 40 kilometara severozapadno od Izmaila.

"Procenili smo da nema rizika po lokalnu zajednicu", saopštile su moldavske vlasti.

Zabranjen je pristup mestu pada, a delovi drona su poslati na ekspertizu, saopštila je pogranična policija.

"Otkriće ostataka drona 'šahed' na jugu Moldavije predstavlja ozbiljan podsetnik sa kakvom sumornom realnošću se susrećemo. Ruska agresija ugrožava ceo kontinent, a podrška Ukrajini se mora nastaviti", rekla je predsednica Moldavije Maja Sandu.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva