:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   10:11

0

60

Napredak ruskih snaga u Bahmutu, Kijev najavljuje kontraofanzivu za april i maj

Ruske snage ostvarile su određeni napredak u Bahmutu na istočnoj liniji fronta, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici, dodajući da se njihovi borci i dalje drže u višemesečnoj borbi u kojoj su obe strane pretrpele velike gubitke.

"Neprijateljske snage su imale određeni stepen uspeha u svojim akcijama usmerenim na juriš na grad Bahmut“, saopštio je Generalštab ukrajinskih oružanih snaga u redovnom izveštaju.

Kako se dodaje, ukrajinski vojnici drže grad i odbijaju brojne neprijateljske napade.

Prosečan broj dnevnih ruskih napada na liniju fronta o kojima je izvestio ukrajinski generalštab opada četvrtu nedelju zaredom od početka marta, na 69 u poslednjih sedam dana sa 124 u nedelji od 1. do 7. marta. U sredu je prijavljeno samo 57 napada.

Novinari Rojtersa u blizini fronta zapadno od Bahmuta i dalje prema severu takođe su izveštavali o značajnom padu intenziteta ruskih napada prošle nedelje.

Ruski zvaničnici kažu da njihove snage još uvek zauzimaju teren u borbama koje se vode za svaku ulicu Bahmuta.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov sugerisao je u intervjuu za estonsku televiziju da bi Ukrajina mogla da pokrene ofanzivu u aprilu ili maju, koristeći tenkove koje šalje Zapad.

Rojters: Ruski državljanin osuđen na zatvorsku kaznu, njegova ćerka objavljivala antiratne slike

Aleksej Moskaljov, Rus koji je osuđen na dve godine zatvora zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga, a čija je ćerka zbrinuta, priveden je nakon što je pobegao iz kućnog pritvora, rekao je Rojtersu aktivista za ljudska prava i advokat Dmitrij Zahvatov.

Ranije je saopšteno da je Moskaljov uhapšen u Minsku, pošto je pobegao iz kućnog pritvora.

Gardijan navodi da je Moskaljov je odvojen od svoje 13-godišnje ćerke otkako je početkom marta stavljen u kućni pritvor, a ona mu je oduzeta u dom.

Moskaljov je osuđen na dve godine zatvora kao kaznu zbog kritike politike Kremlja u objavama na društvenim mrežama.

Policija je započela istragu nakon što je njegova ćerka odbila da učestvuje na času u svojoj školi i napravila nekoliko crteža na kojima je prikazano ispaljivanje raketa na porodicu koja je stajala ispod ukrajinske zastave i još jedne na kojoj je pisalo: "Slava Ukrajini!"

Novinar Volstrit džornala uhapšen u Jekaterinburgu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je izveštač Volstrit džornala Ivan Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, prenela je agencija Interfaks.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva