:

:

TV Most

Foto: TV Most, arhiva

clock

Decembar 05, 2018   14:50

0

101

Napredak Srbije na polju obrazovanja

Obrazovanje je jedan od kamena temeljaca evropske saradnje i Srbija na tom polju ostvaruje značajan napredak, saglasili su se danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i novi šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper.

U fokusu njihovog razgovora bili su projekti „Jačanje integriteta i borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju u Srbiji“ i „Podsticanje demokratske kulture u školama“, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako je zaključeno, u visokoškolskom obrazovanju ostvareni su dobri rezultati kroz saradnju sa platformom Saveta Evrope o etici, transparentnosti i borbi protiv korupcije „Etinet“, kao i sprovođenjem kurseva o akademskom integritetu za studente prve i završne godine osnovnih studija i prve godine postdiplomskih studija.

Kako je rečeno na sastanku, drugi projekat koji je pokazao odlične rezultate odnosi se na podizanje demokratske kulture u školama, u šta je, kroz pilot projekat, uključeno 20 škola iz Srbije.

Ministar Šarčević je istakao da Ministarstvo već dve godine i četiri meseca radi na tome da ukupna slika u obrazovanju Srbije bude značajno bolja nego što smo je zatečena.

„Uhvatili smo korak tako što smo probleme počeli da rešavamo sistemski. Do sada smo doneli 12 zakona, dva su u skupštinskoj proceduri, dok četiri pripremamo za februar“, rekao je on.

Šarčević je dodao da je u toku rad i na novoj strategiji razvoja obrazovanja do 2030.

„Između ostalog, cilj nam je da iskoristimo višak prostora u našim objektima da u njima omogućimo celodnevni rad kroz jednu smenu. Radimo i na razvoju preduzetničkih kompetencija, odnosno formiranja učeničkih kompanija i đačkih zadruga“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima posebnu pažnju Ministarstvo prosvete pridaje nerazvijenim delovima Srbije, intenzivno se radi na digitalizaciji celog obrazovnog sistema i jačanju etosa, odnosno kategoriji vaspitanja u obrazovnom sistemu.

Izvor: Tan jug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva