:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2016   12:05

0

117

Narandžasti alarm za deo Srbije, očekuje se porast vodostaja

Nadležni poručuju da u ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja, ali navode da bi reke u pojednim delovima zemlje mogle da dostignu nivo redovne odbrane od poplava.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović istakao je da se danas, sutra i prekosutra očekuju dalje padavine.

"Najavljene količine padavina u toku noći i sutra bi bile između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih", rekao je Mihajlović Tanjugu.

U ostalim delovima zemlje bi očekuje se da u toku noći i sutra padne između 10 i 30 milimetara, dodao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, padavine koje su zabeležene juče i tokom noći bile su u granicama prognoziranih i u skladu sa već izdatim upozorenjima zavoda.

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vlatković ističe da u ovom trenutku nema opasnosti, jer su reke u nivou srednjih i niskih vodostaja.

Naglašava da će na području zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Srbije biti umerenih i većih porasta vodostaja, sa mogćnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplave.

U bujičnim vodotokovima reka na tim područjima, dodaje, moglo bi da dođe do manjih lokalnih izlivanja.

"Dali smo upozorenje pre tri dana i javna preduzeća su preduzela neophodne mere", rekao je Vlatković.

Poboljšanje hidrološke situacije se očekuje od četvrka, dodao je Vlatković.

On je, međutim, naglasio, da se najavljeni porasti vodostaja nikako ne mogu povezivati sa onima od pre dve godine.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz njenog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva