:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 22, 2023   15:11

0

60

Narodno pozorište obeležilo 155. rođendan: Nenadu Jezdiću nagrada ,,Raša Plaović"

Dan Narodnog pozorišta koje slavi 155 godina postojanja, obeležen je dodelom priznanja zaslužnim umetnicima i ostalim zaposlenima, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Prestižna nagrada ,,Raša Plaović" pripala je glumcu Nenadu Jezdiću, za ulogu u predstavi ,,Razvojni put Bore Šnajdera" po drami Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

,,Ovaj dan i ovaj povod smatrao bih nedorečenim i nepotpunim, a da se danas ne prisetimo silnih naglih odlazaka i gubitaka naših velikih prijatelja i umetnika, divnih dragih i voljenih ljudi. Želeo bih da pozovem na jednu molitvu i sećanje na sve one koji su nas napustili skoro, neka svako zamisli onu osobu koju želi ili mu prva padne napamet", rekao je nadahnuto Jezdić i odao počast Žarku Lauševiću, Jagošu Markoviću, sve do ranijih odlazaka - Dragana Nikolića, Petra Kralja, Petra Banićevića, Branislava Cige Jerinića, Raše Plaovića, Čiča Ilije Stanojevića.

Nenad Jezdić je rođen je 1972. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu u klasi profrsora Predraga Bajčetića. 

Stalni član Pozorišta Atelje 212 bio je od 1998. do 2020. godine, kad prelazi u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja za karijeru na filmu, televiziji i pozorištu.

Upravnik Narodnog pozorišta glumac Svetislav Bule Goncić je podsetio da je ova godina posvećena velikom jubileju - 100 godina od osnivanja srpskog Baleta, dok će 2024. biti posveta našem velikom komediografu Branislavu Nušiću (1864-1938).

Nagradu za najbolju predstavu u celini, u okviru redovnog repertoara NP osvojila je "Očevi i oci" u dramatizaciji Kate Đarmati prema čuvenom romanu Slobodana Selenića, reditelja Veljka Mićunovića, koji je primio nagradu u ime čitavog ansambla. 

Glumci Nebojša Dugalić i Nataša Ninković osvojili su nagrade za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja za uloge Magbeta i Lejdi Magbet u tragediji Vilijama Šekspira - ,,Magbet". 

Nela Mihailović u istoj kategoriji je osvojila nagradu za "Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevića, obe navedene predstave je režirao nedavno preminuli Jagoš Marković, nagrađen posthumno Plaketom NP povodom značajnih aktivnosti u životu i radu Narodnog pozorišta.

Pečat za doprinos i radu NP dobili su glumci - Vanja Ejdus, Nikola Ristanovski, Branko Bane Vidaković, ansambl predstave ,,Rat i mir", reditelji Egon Savin i Tatjana Mandić Rigonat, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, i drugi.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva