:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2019   20:44

0

253

"Naša istorija, naša sećanja" u Konaku Kneza Mihaila

Putujuća izložba "Naša istorija, naša sećanja", posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu, otvorena je u Konaku kneza Mihaila u Kragujevcu.

Izložbu je otvorila Slavica Jagličić, direktorka Istorijskog arhiva Šumadije, u prisustvu Žan Batista Kizena, direktora Francuskog instituta i savetnika u ambasadi Francuske, koji je i koautor izložbe.

Izložba je osmišljena kao svedočanstvo građana Srbije o zajedničkim borbama francuske i srpske vojske u oslobađanju srpskih gradova. 

Žan Batist Kizen objasnio je da izložba oslikava navedeni period ratnih sukoba, od opštih istorijskih činjenica do konkretnih događaja, kroz priče o stradanju na frontu i iza njega, o ulozi žene u Velikom ratu, o prijateljstvu dveju zemalja.

"Poruka koju nosi je naša doslednost pričama predaka i sećanje na ono što se dogodilo. Ta zajednička sudbina će biti naš temelj za dalju saradnju", kazao je Kizen.

Izložba je realizovana u partnerstvu Francuskog instituta u Srbiji, Istorijskog arhiva Šumadije i Narodnog muzeja, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Izvor: RTS

istorijaizložba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva