:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2020   15:42

0

120

Nasim Haradinaj danas prvi put pred sudijom

U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu (poznatim i kao Sud za zločine OVK) počela je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi koje ga terete za zastrašivanje svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.

Haradinaj je na sednicu doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak.

Na pitanje sudije koje mu je zanimanje, odgovorio je da je pravnik i da vodi upravu za snabdevanje vodom u opštini Glođan, a trenutno je i potpredsednik veterana OVK.

Haradinaj u sudnici sedi sa maskom na licu, a pored njega i sudije za prethodni postupak tu su i predstavnici tužilaštva na čelu sa glavnim tužiocem Džekom Smitom, predstavnici sekretarijata i njegov branilac Vans Martens, advokat iz Holandije.

Nakon što mu predstavi nalog za hapšenje, kojim se tereti za pokušaj krivičnog dela zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, sudija će ga pozvati da se odmah ili u roku od 30 dana izjasni o krivici.

U nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije stog uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Privođenje Gucatija sudiji za prethodni postupak još nije zakazano.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKNasim Haradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva