:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 12, 2019   15:22

0

134

Naslednica Merkelove o migrantima: Možda i zatvorimo granice

Nova predsednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer u slučaju novog talasa izbeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel nego bi kao poslednju mogućnost zatvorila granice, prenosi nemački javni servis ARD.

Anegret Kamp-Karenbauer poručila je da kao je kao poslednja mogućnost u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice.

"Mi ionako od leta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju", dodala je Kramp-Karenbauerova opisujući dogovor Angele Merkel s EU partnerima o mogućnosti vraćanja izbeglica s nemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma po kojem je za izbeglice odgovorna ona članica koja je prva na teritoriji Unije u koju je migrant kročio.

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedelju uveče o spornoj izbegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem leta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbeglica, uglavnom iz Sirije, prenosi Hina.

Iako je izostala otvorena osuda izbegličke politike Merkel, predsedništvo CDU donelo je niz predloga koji idu u smeru pooštrenja izbegličke i azilantske politike kao i izbegavanje situacije iz 2015.

Kram-Karenbauerova je rekla da je tema izbegličke politike za CDU "trauma o kojoj se mora razgovarati".

"Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.", rekla je predsednica CDU.

Šefica Hrišćansko-demokratske unije koja je od Merkelove preuzela vođstvo partije, istakla je da ta stranka želi da zaštitu granica koordinira s evropskim partnerima.

Kramp-Karenbauerova, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja CDU/CSU na sledećim izborima i u mnogim političkim segmentima osetno je konzervativnija od prethodnice.

Izvor: Танјуг

Nemačkamigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva