:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 10, 2020   18:43

0

76

Nastavak aktivnosti da Srbija bude među vodećima u ekonomiji

Predsednica Vlade Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj su analizirani najvažniji ekonomski rezultati u svim privrednim oblastima, kao i napredak projekata značajnih za srpsku ekonomiju.

Na sednici je konstatovano da je od izuzetnog značaja da se nastavi sa projektima u oblasti građevine, naročito niskogradnje, uprkos činjenici da je pandemija izazvana KOVID-19 dovela do izvesnih zastoja.

Brnabić je podvukla i značaj izgradnje gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, kao i projekata u vezi zaštite životne sredine, nastavku rada na izgranji Dečje bolnice „Tiršova 2“, rekontrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije i Kliničkog centra Vojvodine, kao i putne infrasturkutre uključujući nastavak izgradnje autoputa „Miloš Veliki“, Moravskog koridora, Ruma-Šabac-Loznica i brze pruge Beograd-Novi Sad.

Članovi Saveta izvestili su premijerku da su rezultati u poljoprivrednom sektoru odlični, pa se očekuje da ova godina bude rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji.

Takođe, naglašeno je da je IKT sektor jedna od grana privrede koja je pokazala otpornost na kovid krizu i takođe zabeležila rast ove godine.

Kada je reč o domaćem turizmu, zabeležen je rast broja domaćih turista, dok je, očekivano, došlo do pada broja stranih turista koji su posetili Srbiju.

Na sednici je konstatovano da Vlada Srbije nastavlja da realizuje sve projekte koji, uprkos pandemiji, nisu prekidani, kao i da pravi precizne planove za narednu, sa ciljem da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u tekućoj godini.

Prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, Srbiju do kraja 2022. godine očekuje ukupan rast BDP od skoro 10 odsto, po čemu će biti ubedljivo najbolja u Evropi, dok će sve ostale države u regionu imati ukupan rast ispod pet odsto, neke čak i pad BDP-a do kraja 2022. godine.

Industrija kontinuirano raste i uskoro se očekuje otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, kao i razvojnih centara širom Srbije, naglašeno je na sedncii.

Brnabić je zaključila da će značajne pozitivne efekte na privredu i ekonomiju imati činjenica da je u prethodna tri kvartala ove godine postignut uspeh, što takođe ukazuje da reforme i vizija vlade daju rezultate.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićVlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva