:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2020   15:34

0

142

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine moguć pre izbora u Srbiji, SAD neće odustati od ofanzive

Imenovanje specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela za novog direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD ukazuje da američki predsednik Donald Tramp i njegov tim daju prioritet pitanju Kosova, te da se u narednom periodu može očekivati ne samo nastavak dijaloga već i neki konkretni rezultati pre završetka izbornog procesa u Srbiji, ocenile su u razgovoru za Kosovo Onlajn iskusne srpske diplomate.

“U narednom periodu može se očekivati veće američko prisustvo na relaciji Beograd-Priština-Brisel. Međutim, ona tradicionalna, ustaljena struktura, preko koje je ranije praćeno i vođeno pitanje Kosova, gde je centralna institucija bio Stejt department, u ovom slučaju je skrajnuta. Sada će se ići u komunikaciju sa najvećim autoritetom direktnim linijama.

Naravno, ne može se u potpunosti Stejt department isključiti, ali će on biti uključen tek kada nešto proistekne iz ovog dijaloga i komunikacije koja predstoji, kada se nešto dogovore”, ocenio je za Kosovo Onlajn bivši ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović.

Nema sumnje na da je Grenel čovek od najvećeg mogućeg poverenja za predsednika Trampa, smatra on i dodaje,  da njegovo imenovanje ukazuje da je za očekivati da se Amerikanci konkretnije umešaju u kosovsko pitanje, ako to već nije u toku.

“Može se očekivati da se oni konkretnije umešaju, a verovatno su već u toku neki predlozi i formule, o kojima mi još ne znamo ništa, možemo samo da naslućujemo. Ali želja da se nešto pokrene sa mrtve tačke postoji. Evropskoj uniji predstoji period rekonsolidacije posle Bregzita tako da je sada stvoren prostor da Amerika nešto konkretno uradi i pokrene kosovsko pitanje iz paralize koja traje već duže vreme”, smatra on.

Jevremović je mišljenja da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen pre završetka izbornog ciklusa u Srbiji.

“Kada izborna kampanja dobije zamajac to će biti centralno unutrašnje pitanje. Amerikanci će sigurno raditi na tome da dijalog da neke rezultate i da se neki dogovor postigne, što će biti argument u drugoj fazi izborne kampanje u Srbiji”, kaže on.

Ima nagoveštaja da će Vučić ići u Ameriku

Diplomata i bivši ambasador Sribje u Belorusiji Srećko Đukić takođe veruje da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen uskoro.

„Očekujem nastavak dijaloga uskoro pre izbora u Srbiji. Mislim da Amerikanci neće ispustiti ritam koji je zadat u pregovorima Beograda i Prištine i da će taj ritam držati. Ima i nagoveštaja da Vučić može otići u Ameriku. Mislim da je nastavak pregovora pitanje dana i nedelja. Srpska strana ima predsednika Vučića koji je u punom kapacitetu i vodi pregovore, ne vodi ih vlada“, kaže on.

Smatra da Grenel više neće biti posrednik u tom dijalogu, jer mu obaveze na drugoj funkciji to neće dozvoljavati. Veruje da će taj posao biti prepušten specijalnom izaslaniku za Zapadni Balkan Metju Palmeru.

Đukić veruje da je imenovanje Grenela na mesto šefa američkih obaveštajnih službi govori o tome da je to čovek od Tampovog najvećeg poverenja i da ga ne bi trebalo previše vezivati za kontekst pregovora Beograda i Prištine.

„On će biti vršilac dužnosti i neće prolaziti proceduru kroz Kongres i Senat. Ima ograničen mandat, a nakon toga će ili ostati na toj dužnosti ili nastaviti da bude ambasador u Nemačkoj. Dok bude obavljao poslove šefa obaveštajnih službi boraviće u SAD, a u Nemačkoj će ga zamenjivati ili njegov zamenik ili otpravnik psolova“, kaže Đukić.

Grenel će predložiti Trampu zamenika

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović smatra da imenovanje Grenela na novu funkciju pokazuje i da je američki predsednik Tramp u krizi sa kadrovima za istaknute funkcije.

„Činjenica da je on bio njegov provereni predstavnik u dijalogu između nas i kosovskih Albanaca pokazuje da je Tramp tom problemu hteo da priđe na neopterećen način. Da se koliko je moguće više oslobodi stega politike prethodne administracije. Prema tom najkrupnijem balkanskom pitanju - Kosovu.

To da je Tramp našao za potrebno da, mimo zvaničnih predstavnika Amerike, pošalje čoveka od svog najvećeg poverenja Grenela, da ga posle toga nagrađuje još većim položajem, pokazuje da američki predsednik želi da se slobodnih ruku okrene rešavanju tog pitanja. Da li će u tome uspeti zavisi od toga da li će imati povoljne uslove i da li će unutrašnje i spoljne okolnosti dozvoliti da se bavi pitanjem Kosova i Balkana“, kaže Jovanović.

On je mišljenja da Grenel verovatno neće istovremeno moći da obavlja funkciju specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, ali ni da bude ambasador u Nemačkoj, jer, kako kaže, ne može da ima dve funkcije – jednu u zemlji, a istovremeno da bude predstavnik te zemlje u inostranstvu.

Jovanović misli da će Grenel predložiti Trampu svog zamenika, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

Prema negovom mišljenju, do nastavka pregovora između Srbije i Kosova ne bi trebalo da dođe pre okončanja izbornog ciklusa u Srbiji, već tek kada nova vlada bude formirana.

„Nije uobičajeno da se takvo pitanje otvara kada se ne zna koja će vlada biti posle izbora. Faktički se zna, ali teorijski se nikad ne zna niti to neko može da garantuje. Moguće je da će biti organizovani pripremni sastanci, ali ne i nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, ocenjuje Jovanović.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva