:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 13, 2019   15:09

0

228

Nastavlja se čistka u KPS, 40 policajaca pod prismotrom

Pod prismotrom zbog korupcije je trenutno oko 40 policajaca KPS, među kojima su i Srbi, a rezultati ove istrage poslužiće Prištini da "očiste" policijske redove i na severu Kosova.

Za sada nema preciznih podataka koliko je pripadnika srpske nacionalnosti obuhvaćeno istragom. Na severu je već jednom sprovedeno masovnije hapšenje, kada je prošle godine zbog korupcije uhapšeno oko dvadeset pripadnika saobraćajne jedinice. U njihovim su vozilima bile skrivene kamere koje su ih nadzirale.

Nakon "čistke" policije u šest regiona, a gde su na meti bili i policajci koji su nekada bili borci OVK, sada je na red došao sever Kosova. Izvor Blica iz diplomatskih krugova u Prištini tvrdi da nije posredi nikakva provokacija Prištine već sistematizacija i dovođenje u red policijske službe na Kosovu, koja je u svim svojim delovima duboko utonula u korupciju i delom u kriminal. Takođe, KPS prolazi i kroz novu sistematizaciju. Akcija je već sprovedena u svim regionima sa većinskim albanskih življem.

Prištinske vlasti do sada nisu krile da su generalno nezadovoljne radom policije, pa i one na severu. Čak je procurio u javnost mejl koji je direktor policije Kosova Rašit Ćalaj prošle godine poslao vrhu policije u srpskom delu. Blic prenosi delove jednog od mejlova koji su upućivani srpskim pripadnicima KPS.

"Svedok ste da je u vašem regionu znatno povećan broj težih incidenata, kao što su paljenje, požari, eksplozije ručnih bombi. Zabrinjavajuće je što nijedan od slučajeva nije razrešen na način da je izvršilac uhvaćen i priveden pravdi. Ova stvar je neprihvatljiva i neće se više tolerisati", piše direktor kosovske policije.

U nastavku mejla on poručuje: "kako očekivati da se poverenje stanovništva poveća kada su rezultati istraga teških slučajeva na nuli".

Nas kraju poručuje:"Poštovani kolega, od vas tražim da angažujete istražitelje danju i noću, da se preduzmu sve istražne radnje kako bismo imali rezultate".

Kako za Blic kažu u diplomatskim krugovima u Prištini, disciplinski postupci, nazadovanja, ali i napredovanja u službi za cilj imaju pokušaj da se kosovska policija južno i severno u svim delovima očisti od korupcije. Zato su reorganizaciju KPS podržale i ambasade Kvinte na KiM.

Izvor: Танјуг

KPSKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva