:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2023   14:11

0

76

Nastavljen protest poljoprivrednika

Subotički poljoprivrednici, treći dan, usporenom vožnjom, od 11 časova blokiraju saobraćaj kroz kružni tok na zapadnoj obilaznici oko grada, na putu prema Starom Žedniku, auto-putu prema Novom Sadu, odnosno graničnom prelazu Kelebija. Nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i Đerdapsku magistralu kod Požarevca.

U protestnoj vožnji učestvuje nekoliko desetina traktora sa područja Subotice i okolnih naselja. Propuštaju se samo ambulantna i interventna vozila i automobili i autobusi sa malom decom i bolesnima.

Poljoprivrednici u protestu i dalje traže dizel na pumpama bez akcize za paore kao i uređenje robnih berzi za poljoprivredne proizvode.

Paori navode da će povremene blokade kružnog toka na izlazu iz grada trajati do 16 časova.

Protest poljoprivrednika u Požarevcu

Poljoprivrednici iz udruženja "Stig" blokirali su Đerdapsku magistralu kod Požarevca i raširili transparent "Proizvođači hrane su gladni".

Put je u blokadi od 12.30 do 13.30, i od 14.30 do 15.30 časova.

Pošto Vlada insistira da ne može da uradi analizu tržišta i uredi robne berze, poljoprivrednici traže da subvencije za sledeću godinu budu 300 evra po hektaru za svu obradivu površinu.

Tvrde da u Braničevskom okrugu nema lažno prijavljeni obradivih površina koje su u statusu mirovanja, ili je to zanemarljiv procenat.
Zahtevaju da plavi dizel mogu da sipaju bez akcize na svim pumpama, jer su neka sela prilično udaljena, a mnogi nemaju kartice koje se sada teško dobijaju. Otvoreni su i da se markira gorivo i kazne oni koji ga zloupotrebljavaju.

Protest je počeo jer su zbog problema na tržištu i monopola ratari bili prinuđeni da prodaju kilogram kukuruza za 13,5 dinara dok je u Mađarskoj ta cena bila 20. Tvrde da su sa ovim cenama u gubitku i do 400 evra po hektaru.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je za RTS da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma koji je u maju dogovoren, a da su sada dostavljeni potpuno novi zahtevi, ali i da poziv poljoprivrednicima na razgovor ostaje otvoren.

Izvor: RTS

protestpoljoprivrednici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva