:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2020   13:56

0

93

Nastavljeno ispitivanje Tačija u Hagu

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašin Tači došao je oko 13:30 u prostorije Specijalizovanih veća i tužilaštva na nastavak ispitivanja, koje je počelo u ponedeljak, preneli su prištinski mediji.

On je juče nakon ispitivanja, koje je trajalo više od šest sati, izjavio da je sve vreme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik.

Tači se, kako je sam saopštio, nalazi u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca, koje tu informaciju nije potvrdilo.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti, izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zlocine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbednosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.

Izvor: Танјуг

KiMTačiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva