:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2022   16:06

0

204

NATO: Ne želimo tenzije na Kosovu, KFOR ostaje

Situacija na terenu je krhka i od komandanta KFOR zavisi kada će reagovati u slučaju da dođe do eskalacije tenzija, rekao je visoki zvaničnik NATO na brifingu za medije o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje o početku primene odluke Vlade u Prištini o preregistraciji KM tablica, koja je najavljena za 31. oktobar, zvaničnik Alijanse kaže da prate situaciju i da ne žele da vide tenzije.

On je podsetio da su sredinom avgusta ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili na odvojenim sastancima sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, koji ih je ohrabrio da nastave dijalog i budu konstruktivni.

U NATO kažu da sarađuju blisko sa EU u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom, međunarodnom zajednicom i Vojskom Srbije.

Napominje da će KFOR ostati na Kosovu i Metohiji sve dok to zahteva stanje na terenu, a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Zato i ponavlja da je misija KFOR-a obezbeđivanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje da li je moguće da tzv. Kosovo postane članica programa Partnerstva za mir, kaže da u vezi sa tim pitanjem mora da postoji konsenzus svih saveznika.

NATO zvaničnik je napomenuo i da Alijansa podržava tzv. Kosovske bezbednosne snage, ali samo u njihovom originalnom mandatu, kao snaga civilne zaštite, a ne i njihovu transformaciju u "vojsku Kosova". On je podsetio da je Stoltenberg rekao da je ta odluka Prištine sa kraja 2018. godine o transformaciji KBS-a doneta u loše vreme.

Brifing o Kosovu i Metohiji je održan na marginama dvodnevnog sastanaka ministara odbrane NATO u Briselu.

Stoltenberg: Zapadni Balkan važan za NATO

Zapadni Balkan je važan za NATO, tamo smo dugo godina, prisutni smo dugi niz godina na Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata tokom devedesetih prošlog veka, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu u vreme rata u Ukrajini.

"Mi, NATO, imamo misiju KFOR na Kosovu, imamo štab u Sarajevu, blisko sarađujemo sa EU. NATO radi na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja, pomaže EU na Kosovu u diplomatskim naporima u dijalogu između Beograda i Prištine. Radimo i sa EU u Bosni i Hercegovini. Imamo članice sa Zapadnog Balkana u svojim redovima, Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Dakle, Zapadni Balkan je važan i nastavićemo da budemo fokusirani na taj region", istakao je Stoltenberg.

Ostin: Ruski napadi na Ukrajinu ogolili "zlobu i okrutnost"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas u Briselu da su ruski raketni napadi na Ukrajinu ogolili "zlobu i okrutnost" rata i dodatno ujedinili međunarodnu zajednicu da podrži vojne napore Ukrajine da se odbrani.

Ostin je, govoreći u sedištu NATO, na početku sastanka Kontakt grupe koji je fokusiran na situaciju u Ukrajini, pohvalio vojne napretke Ukrajine od septembra, koje je nazvao izvanrednim, i rekao da su promenili dinamiku rata, preneo je Rojters.

"Ove pobede pripadaju hrabrim vojnicima Ukrajine. Ali bezbednosna pomoć, obuka i napori za održavanje Kontakt grupe bili su od vitalnog značaja", rekao je Ostin.

Izvor: T a n j u g; Foto: Kurir

KiMKFORNATOStoltenbergUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva