:

:

TV Most

clock

April 01, 2019   14:38

0

85

NATO obeležava 70. godišnjicu postojanja

Severnoatlantska alijansa će 4. aprila obeležiti 70. godišnjicu postojanja.

Obeležavanje godišnjice održaće se u Vašingtonu gde je 4. aprila 1949. godine potpisan osnivački dokument NATO, Severnoatlantski ugovor.

Ministri 29 NATO članica okupiće se na sastanku u Vašingtonu 3. i 4. aprila kako bi formalno obeležili 70 godina od formiranja bloka nastalog nakon Drugog svetskog rata.

Kao svrha postojanja Alijanse u ugovoru se nadvodi kontrateža Sovetskom Savezu, osiguranje mira i političke integracije Evrope, kao i produbljivanje evroatlantske saradnje.

Prve zemlje članice NATO i potpisnice Ugovora iz 1949. godine bile su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija, Luksembrg, Holandija, Norveška, Danska, Portugal i Island.

Alijansi su 1952. pristupile Grčka i Turska, a 1982. godine i Zapadna Nemačka i Španija.

Krajem devedesetih i početkom 21. veka NATO se proširio i na zemlje centralne i istočne Evrope.

Zemlje Zapadnog Balkana - Albanija, Hrvatska i Crna Gora pristupile su NATO 2009. godine, odnosno 2017. a očekuje se da Severna Makedonija postane 30 članica Alijanse 2020. godine.

Svojih 70 godina postojanja NATO dočekuje ponovo usredsređena na Rusiju u svojoj agendi .

Ovoga puta u pitanju je spor dve strane oko poštovanja Ugovora o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

Ono što će obeležiti ovu godišnjicu NATO jesu i unutrašnje rasprave koji se prvenstveno odnose na kritike koje je Alijansi i njenim članicama uputio predsednik SAD Donald Tramp, a odnose se na nacionalna izdvajanja za odbranu.

Prethodno, svoju 50. godišnjicu 1999. godine Alijansa je obeležila u "drugačijoj atmosferi" planiranja i izvođenja vazdušnih napada na SR Jugoslaviju.

Ove godine, obeležavanju sedamdesetogodišnjice i sastanku ministra NATO u Vašingtonu predsedavaće generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kome je 28. marta produžen mandat na čelu Alijanse do kraja 2022. godine.

U okviru obeležavanja 70 godina od osnivanja NATO planira i vanredni samit koji bi krajem decembra 2019. godine u Londonu trebalo da okupi lidere članica Alijanse.

London je izabran zbog sećanja na mesto gde se nalazilo prvo sedište NATO.

Od 1967. godine političko i administrativno sedište NATO je u Briselu dok je sedište Udruženih komandnih operacija u blizini Monsa, takođe u Belgiji.

Izvor: Танјуг

NATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva