:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2019   22:13

0

47

NATO: Ukoliko Rusija bude kršila sporazum o nuklearnom oružju, moraćemo da odgovorimo

Ministri odbrane NATO razgovaraće o narednim koracima ako Moskva zadržži raketni sistem koji bi, kako tvrde SAD, omogućio kratkoročne nuklearne napade na Evropu i prekrššio sporazum o nuklearnom oružžju srednjeg dometa (INF) iz 1987.

"Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, no ne vidimo znakove da to Rusija namerava", izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, prenosi AP.

"Moraćemo da odgovorimo", rekao je on i naglasio: "Sutra ćemo odlučiti o narednim koracima u slučaju da se Rusija ne pridržžava".

Sporazum INF zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje kopnenih i balističkih raketa sa dometom od 500-5.500 kilometara.

Pentagon je podelio informacije sa NATO saveznicima, tvrdeći da je ruski raketni sistem 9M729 u suprotnosti s ovim ugovorom.

Moskva poručuje da ove rakete imaju domet manji od 500 kilometara i insistira na tome da su SAD i same prekršile sporazum INF.

Stoltenberg je odbio da objasni koje korake bi NATO mogao da preduzme, ali je rekao da se neki mogu sprovesti "prilično brzo".

"Za druge", rekao je on," trebaće višše vremena ".

Stoltenberg je dodao i da je preostalo još samo pet nedelja za Rusiju da spasi sporazum.

On je poručio i da će odgovor NATO biti defanzivan, odmeren i koordiniran.

"Nećemo preslikavatii ono što Rusija čini, mi ne nameravamo da raspoređujemo nove nuklearne projektile na tlu Evrope. Ne žželimo novu trku u naoružžanju'', podvukao je generalni sekretar NATO.

ŠŠta god da bude odlučeno, malo je verovatno da će nove mere biti objavljene pre 2. avgusta, navodi agencija i naglaššava da NATO ovim pokuššava da ohrabri Rusiju da učestvuje na sastanku ambasadora sledeće nedelje kako bi razgovarali o tom pitanju, s obzirom na to da je vremena da se spasi sporazum INF sve manje, a on se smatra osnovom za evropsku odbrambenu strategiju.

Izvor: Танјуг

NATORusijaStoltenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva