:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Februar 20, 2021   12:09

0

99

Navaljnom odbijena žalba, sud potvrdio 2,6 godina zatvora

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni odslužiće nešto više od dve i po godine zatvora nakon što je gradski sud u Moskvi odbio njegovu žalbu na presudu prvostepenog suda kojom je njegova uslovna kazna u slučaju "Iv Roše" preinačena u zatvorsku, prenosi Tas.

Agencija navodi da je moskovski gradski sud danas presudio da je odluka prvostepenog suda u skladu sa zakonom, odbio žalbu Navaljnog i takođe uzeo u obzir vreme koje je opozicioni lider proveo u kućnom pritvoru između 30. decembra 2014. i 18. februara 2015.

Prema ranijim tvrdnjama ruskih organa vlasti, Navaljni i njegov brat su finansijski oštetili kompaniju „Iv Roše“, zbog čega su dobili uslovne kazne zatvora od tri i po godine. 

Uzimajući u obzir ovakvu presudu, Navaljni će provesti ukupno još dve godine i šest meseci iza rešetaka, a biće zadržan u istražnom zatvoru dok presuda ne stupi na snagu, prenosi Tas.

Navaljni je sarkastično odgovorio na presudu. "Smanjili su kaznu za 1,5 meseca. Sjajno!" rekao je iz staklenog kaveza sudnice, prenosi Rojters.

Opozicioni političar ranije je rekao sudiji da nije kriv za kršenje uslovnog otpusta kao što je to utvrdio prethodni sud. Navaljni se vratio u Rusiju prošlog meseca iz Nemačke, gde se oporavljao od skoro fatalnog trovanja u Sibiru u avgustu, za šta su mnoge zapadne države rekle da je nervni agens.

Rekao je da prošle godine nije mogao da se javi u moskovsku zatvorsku službu jer se u to vreme lečio u Nemačkoj.  

"Ne želim puno da se pokazujem, ali ceo svet je znao gde sam", rekao je Navaljni sudiji. "Kad sam se oporavio, kupio sam avionsku kartu i vratio se kući".

Navaljni je rekao da se ne kaje zbog povratka u Rusiju, da mu je vera u Boga pomogla da ga održi i da je "snaga bila u istini".

"Naša zemlja je izgrađena na nepravdi. Ali desetine miliona ljudi želi istinu. I pre ili kasnije će je dobiti", rekao je on.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva