:

:

TV Most

Foto: Radio Goraždevac

clock

Avgust 13, 2022   8:51

0

140

Navršava se 19 godina od zločina u Goraždevcu na Bistrici

U Goraždevcu će danas biti obeleženo 19 godina od zločina u kojem su nepoznate osobe iz kalašnjikova pucale na srpsku decu koja su se kupala u reci Bistrici i ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

Pomen stradaloj deci služiće u Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu episkop novobrdski Ilarion, rečeno je T a n j u g u  u Kancelariji za Kosovo i Merohiju.

U tom do danas nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima nakon dolaska međunarodne misije u Pokrajinu, teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Napadači na srpsku decu, koja su se kupala 500 metara od centra sela, nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju ondašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice".

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije iz godine u godinu navode da su razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako tvrde, njihova imena poznata.

Podsećaju i da je tog 13. avgusta 2003. godine na devedeset osmoro dece ispaljeno 87 metaka.

Sve je ostalo na saopštenju UNMIK-a da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz kalašnjikova na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca.

Euleks je usled nedostatka dokaza pre 11 godina obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Pronalaženju ubica nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK, a ni činjenica da je odmah nakon tog zločina održana i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Danas nakon pomena planirano je okupljanje, polaganje venaca za sećanje na sve nevino stradale u mučeničkom napadu na reci Bistrici.

Godišnjica je prilika da se obiđu i grobovi ubijenih dečaka i da se u centru Goraždevca položi i venac na zajednički spomenik žrtvama albanskih terorista, stradalim u NATO bombardovanju i dečacima ubijenim na Bistrici.

Pomenu pored predstavnika Eparhije, lokalnih institucija, prisustviluje zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postavljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su išli na zadušnice.

Izvor: T a n j u g

GoraždevacBistricazločinKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva