:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2019   8:07

0

386

Navršava se 21 godina od otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

Danas se navršava 21 godina od kidnapovanja naših kolega, Đura Slavuja i Ranka Perenića, o čijoj sudbini se i dalje ništa ne zna.

 

Novinarska ekipa  Radio Prištine, koju su činili Đuro Slavuj i Ranko Perenić, su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima  dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Kako je UNS u svom istraživanju saznao, tadašnji urednik Radio Prištine i rukovodilac Medija centra u Prištini Milivoje Miki Mihajlović na dan nestanka Perenića i Slavuja video je izveštaj Vojske Jugoslavije o prisluškivanju OVK u kom je bilo zabeleženo: "Dva paketa su donesena do Bele Crkve" (naselje u Orahovcu). Kako je rekao UNS-u, tamo je odmah poslao novinara Njujork Tajmsa Majka O’Konora.

„Kada se vratio pitao me je za serijski broj njihovog diktafona. Znao sam broj, jer sam ga lično kupio. Video je ’soni’ koji su Ranko i Đuro poneli na teren.  O’Konor je video i plavu Zastavu 128 i u njoj je bio diktafon. Pitao je komandante OVK gde su ljudi iz automobila, a oni su odgovorili da ne znaju ništa, da su sve tako zatekli“, rekao je UNS-u Mihajlović.

Na mestu gde su poslednji put viđeni je postavljano spomen obležje, tabla na kojoj piše: “Ovde su 21.avgusta 1998. godine nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih." Ova tabla je do sada rušena sedam puta.

U periodu  1991–2001. godine 37 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije je ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nepoznatim okolnostima

Od avgusta, 1998. do septembra 2000. godine na Kosovu i Metohiji je nestalo i ubijeno šest novinara, ni u jednom slučaju nisu pronađeni kidnaperi i ubice.

Izvor: TV Most

Đuro SlavujRanko Perenićkidnapovani novinariKiMOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva