:

:

TV Most

clock

Decembar 31, 2018   16:16

0

93

NBS: Pratimo situaciju sa KiM, analiziramo različite scenarije

Narodna banka Srbije analizira različite scenarije kako bi u slučaju da Priština uvede nove mere, među kojima bi moglo da bude i ukidanje platnog prometa na severu Kosova, pronašla alternativna rešenja i omogućila nesmetano obavljanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

"Povodom aktuelnih dešavanja na teritoriji pokrajine KiM i mera koje metodom sile preduzima Priština, odnosno najavljuje nove mere, NBS, kao odgovorna institucija, detaljno prati razvoj događaja", ističu u NBS za Tanjug.

Naglašavaju da su u koordinaciji i bliskoj saradnji s predsednikom Srbije i Vladom i poručuju da će NBS svoje aktivnosti u vezi sa eventualnim novim merama albanske strane sprovoditi tek ukoliko one budu donete.

"Nezavisno od toga, Narodna banka analizira različite scenarije, i one najgore, kako bi u takvim okolnostima pronašla alternativna rešenja i preduzela mere iz svoje nadležnosti koje bi omogućile nesmetano odvijanje transakcija na celoj teritoriji Srbije, kao što je bilo i do sada", dodala je NBS.

U NBS napominju da su mere o kojima se govori u javnosti, suprotne svim opšteprihvaćenim međunarodnim standardima, te da će eventualni odgovor Narodne banke biti usmeren ka zaštiti građana i njihovih interesa, kao i privrednih subjekata i omogućavanja kontinuiteta njihovog poslovanja.

Izvor: Taнјуг

NBSKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva