:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2020   12:40

0

215

NBS: Referentna kamata ostaje na nivou od 1,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu prethodno preduzete mere monetarne politike radi ublažavanja negativnih efekata širenja virusa korona (Covid-19), čiji efekti će u većoj meri biti ispoljeni sa daljim uspostavljanjem ekonomske aktivnosti, saopšteno je iz NBS.

Izvršni odbor je imao u vidu i da je direktna podrška privatnom sektoru, koji je najviše pogođen ovom krizom, obezbeđena blagovremenim i koordiniranim aktivnostima Vlade Srbije i NBS - merama za podršku likvidnosti bankarskom sektoru, moratorijumom na otplatu kredita i kroz paket fiskalne pomoći privredi i građanima.

Donošenje pomenutih podsticajnih mera monetarne i fiskalne politike bilo je moguće u uslovima obezbeđene niske i stabilne inflacije, koja je, u skladu s očekivanjima NBS, u martu usporila na 1,3 procenta međugodišnje, navodi se u saopštenju.

Prema oceni Izvršnog odbora, inflacija bi u ostatku godine trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u uslovima niže agregatne tražnje, kao i nižih uvoznih cena, uključujući i cene nafte.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje.

Iz NBS navode da se smanjenje privredne aktivnosti koje je usledilo u drugoj polovini marta, nije znatnije odrazilo na dinamiku rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom tromesečju, koji je prema oceni Izvršnog odbora ostao visok i iznosio je oko 5,0 procenata međugodišnje.

"U uslovima niže eksterne tražnje i zastoja ili prekida u radu u pojedinim delatnostima, negativni efekti krize će biti najvidljiviji u tekućem, drugom tromesešju, ali će oporavak privredne aktivnosti uslediti u nastavku godine, čemu će doprineti blagovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike", ističu iz centralne banke.

Izvršni odbor naglašava i da je zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike, Srbija ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj makroekonomskoj poziciji u odnosu na prethodne krize, što je otvorilo prostor da se u periodu krize poveća ekspanzivnost monetarne i fiskalne politike, a da se ne ugroze makroekonomska i finansijska stabilnost.

Iz NBS poručuju da će puna koordinacija mera monetarne i fiskalne politike biti nastavljena, što će omogućiti smanjenje eventualnih daljih negativnih uticaja iz međunarodnog okruženja.

Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti globalna kretanja i njihov uticaj na domaću ekonomiju i inflaciju i blagovremeno reagovati kako bi očuvala postignutu cenovnu i finansijsku stabilnost i doprinela rastu naše privrede na održivim osnovama.

Izvršni odbor je danas usvojio i majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 13. maja.Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. juna.

Izvor: Танјуг

NBSreferentna kamata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva