:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2020   15:32

0

189

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 2,25 odsto

NBS je saopštila danas da je na osnovu očekivanog kretanja inflacije Izvršni odbor doneo odluku da zadrži referentnu kamatnu stopu na 2,25 odsto.

"Inflacija je šestu godinu zaredom ostala niska i stabilna i u decembru je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS), iznosila 1,9 odsto na međugodišnjem nivou, a niske inflatorne pritiske očekujemo i u narednom periodu", navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor očekuje da će se, kako se navodi, međugodišnja inflacija do sredine 2020. godine kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, a da će se nakon toga, pod uticajem rasta agregatne tražnje, postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja. Dodaje se da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu.

"Evropska centralna banka od novembra sprovodi novi paket mera monetarnih podsticaja, dok Sistem federalnih rezervi, nakon poslednjeg sniženja referentne kamatne stope u oktobru, najverovatnije neće menjati monetarnu politiku još neko vreme", navodi se u saopštenju.

Neizvesnost je, kako se navodi, prisutna u pogledu kretanja cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na složen uticaj brojnih faktora i na strani ponude i na strani tražnje.

Izvor: Beta

NBSkamatna stopa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva