:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2015   12:05

0

181

NBS: Krediti građana - milijarda "švajcaraca"!

Ukupne pozajmice u ovoj valuti, koje uključuju sve kredite građanima i privredi, iznose oko 1,1 milijardu franaka.

To znači da je rata za svaki sedmi kredit u Srbiji (84, 14,9 odsto) indeksiran u švajcarskim francima, za nekoliko dana, nakon odluke Centralne banke Švajcarske, veća za 15 odsto. "Svesni smo da će jačanje franka bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti. U tom smislu, već sagledavamo negativne efekte po korisnike, ali i posledice na stabilnost finansijskog sistema", rečeno je u NBS.

Centralna banka je najavila da će u narednom periodu o tome razgovarati sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka, kao i sa svim drugim organizacijama sa kojima "proceni da je neophodno dogovarati rešenje". "Tek nakon tih sastanaka, mogle bi se razmatrati konkretne mere i aktivnosti u cilju eventualnog nalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati kredita", navodi NBS.

Komentarišući "gotova rešenja" koja nude predstavnici udruženja građana i drugi zainteresovani, NBS poručuje da bi trebalo imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u švajcarskim francima, po pravilu znače i prenošenje rizika, a samim tim i troškova, koje bi tada snosile banke, NBS i država. "U tom smislu, u ovom trenutku se ne možemo izjasniti o tome da li će i koje mere biti preduzete u ovom pravcu. Nastojaćemo da pažljivom procenom situacije i nakon dijaloga sa učesnicima na tržištu, dođemo do najprihvatljivijeg rešenja", rečeno je u NBS.

U NBS podsećaju da su u maju 2013. dali preporuku bankama u cilju da se korisnicima kredita u "švajcarcima" omogući otplata tako što bi se rata obračunavala po kursu obračunatom na osnovu valutnog odnosa evro-franak u momentu odobravanja kredita, korigovanom za najviše osam odsto.

Razlika do tržišnog kursa ima karakter odloženog potraživanja na tri godine i na taj iznos se ne obračunava kamata. "Korisnici koji su prihvatili ovu preporuku su u manjoj meri pogođeni aktuelnim jačanjem franka", navodi NBS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva