:

:

TV Most

Foto: Facebook @ Una voce nel silenzio

clock

Januar 14, 2020   22:41

0

165

"Ne dirajte svetinje": Italijani protestovali ispred konzulata Crne Gore zbog otimanja hramova SPC

Otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve izvelo je na ulice hiljade građana širom Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Ovaj skandalozan postupak nije prošao nezapaženo i u drugim zemljama. O tome govori i skup ispred konzulata Crne Gore u Milanu koji je organizovao pokret "Glas u tišini".

Oni su na protestu iskazali solidarnost sa srpskim narodom i pružili podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Tom prilikom su istakli transparent sa natpisom "Ne dirajte svetinje".

- Danas su volonteri "Glasa u tišini" odlučili da se sastanu ispred konzulata Crne Gore kako bi iskazali svoju solidarnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 27. decembra je, od strane crnogorske skupštine, usvojen zakon koji je provokativno nazvan "zakon o verskim slobodama" iako je, u stvari, sve suprotno tome. Tokom sednice, kada je izglasan sporni zakon, uhapšeni su srpski poslanici iz opozicije. Od tog dana u celoj Srbiji i Crnoj Gori hiljade ljudi je na ulicama kako bi protestovalo protiv tog zakona. U tekstu zakona se nalaze članovi koji govore o oduzimanju svih crkvenih poseda koji nemaju vlasnički akt pre 1918. godine. Kako ovaj zakon može da bude verska sloboda ako se njime poništava mogućnost ispoljavanja nečijeg verskog učenja? "Glas u tišini", koji se od svog osnivanja bori za prava hrišćana, ne može dopustiti da jedna država odluči da samovoljno oduzme crkve, manastire, svetinje kao i ostala mesta za bogosluženje. Danas, krstom i svojim glasom, želimo da ispoljimo bliskost sa našom braćom hrišćanima iz Srbije i Crne Gore koja doživljavaju, može se slobodno reći, frontalni napad uobičajenih svetskih sila, koje žele da unište kulturu i tradiciju naroda. Niste sami! Mi Italijani i Evropljani protestujemo zajedno sa vama kako bismo povratili one vrednosti mira i nade čiji je nosilac svaka crkva, kako ovde tako i u onim zemljama koje već predugo trpe mučenje - poručeno je na skupu.

Izvor: Novosti online

ItalijaCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva