:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Maj 23, 2020   10:21

0

245

Ne nazire se rešenje političke krize u Prištini VIDEO

Sve su naznake da će Ustavni sud  poništiti uredbu predsednika Hašima Tačija o dodeli mandata Avdulahu Hotiju za premijera, piše Koha pozivajući se na izvore iz ove najviše sudske instance. Takav razvoj događaja bi mogao da  istovremeno otvori put za glasanje o novoj Vladi u kojoj neće biti Pokreta Samoopredeljenje, što znači da konačno razrešenje političke krize u Prištini još uvek nije na vidiku.

 

Zato što je izdat bez konačnog odgovora Samoopredeljenja u vezi preuzimanja mandata, Tačijev dekret o imenovanju Avdulaha Hotija za novog premijera bi mogao da bude proglašen neustavnim. Prema pisanju Kohe, biće određen rok od 15 dana u okviru kojeg će partija kojoj se predsednik obratio za davanje mandata morati da predloži ime kandidata za premijera ili će se, ukoliko to ne uradi, smatrati da se izičito odriče ovog prava. To međutim ne znači da će se takvom odlukom razrešiti politička kriza u Prištini, jer je još na početku bilo jasno da Kurti nema nameru da se odrekne svoje pozicije bez borbe.

U međuvremenu, nema ni nagoveštaja o nastavku pregovora sa Beogradom. Pored toga što Priština još uvek nema kredibilnog sagovornika, takse i mere reciprociteta još nisu u potpunosti ukinute, što je jedini uslov da zvaničnici Srbije ponovo sednu za sto.

“Situacija je veoma neizvesna i tu je problem kod Albanaca, dakle na prištinskoj strani. Prvo da vidimo kako će se završiti rasplet ove političke krize među njima i kakva će biti situacija sa taksama i onda ako ukinu takse možemo nastaviti razgovore”, ističe u izjavi za Televiziju Most predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. 

On smatra da Miroslav Lajčak može da pomogne u smislu da ako uspe da Albancima jasno pokaže da je put za kretanje napred ukidanje taksi. Poznavaoci kosovskih prilika kažu da nas očekuje veoma uzbudljiva jesen i da zapravo ova politička kriza u Prištini samo pokazuje da se velike sile, u ovom slučaju Amerika i Nemačka, bore za uticaj na Kosovu i Metohiji.

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović ističe da je borba za uticaj sada evidentna. 

“Sasvim je jasno da je Haradinaj bio nemački čovek i da je taj koncept taksi bio deo njihovog plana, posle toga imaju Kurtija, ali ja mislim da su se oni i dodatno obezbedili. Ako Kurti ode, preko Hotijeve vlade, ako on dođe, imaju opet  u rezervi svog Ramuša Haradinaja.”

Čović kaže da je albanski lobi u Americi uključio svoje „teško naoružanje“ Medlin Olbrajt i Eliota Engela, mada sumnja da oni mogu da nešto urade jer je njihovo vreme prošlo, a da je ne samo za Srbiju već i za ravnotežu u celom svetu važno da Tramp pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Rok za definitivnu odluku Ustavnog suda je 29.maj. Kakva god ta odluka bila, sva je prilika da će Priština morati u nove izbore, jer je izgleda to jedini način da se zadovolje sve političke strane u ovoj krizi.

 

Izvor: TV Most

KosovoPrištinaAvdulah HotiNebojša ČovićMilovan Drecun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva