:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 21, 2021   13:54

0

173

Ne prave se ovde Velika Srbija i Albanija, već dobro za ljude

Napravili smo najbolju inicjiativu, koja će da promeniti lice Balkana, čijeg se imena ne stidimo, a koja će doneti mnogo dobrog za građane, poručio je danas u Tirani predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon Samita inicijative “Otvoreni Balkan”.

Istakao je da je za učesnike važno da se radi dalje na svim pitanjima, a tako i da se ukinu takse, i možda jednog dana napravi carinska unija, izbrišu granice između nas, kao i zajednički da privlačimo više investitora.

Vučić je, na konferenciji za štampu, rekao da je kada je došao u Tiranu video da premijera Albanije napadaju da je inicijativa “Otvoreni Balkan” inicijativa sa ciljem stvaranja Velike Srbije.

“Meni govore svakog dana da je to incijativa za stvaranje Velike Albanije. Nije reč o Velikoj Srbiji, Velikoj Albaniji, već je reč o tome da se ne izgubimo u raspravama između prošlosti i sadašnjosti, i da nam u tome nestane budućnost. Reč je o tome da možemo da uredimo zajedno budućnost na neuporedivo bolji način”, istakao je on.

Vučić je kazao da se u ovoj inicijativi govori kako naši poljoprivredni i industrijski proizvođači, ali pre svega svi građani sve tri zemlje mogu da žive bolje u budućnosti, da imamo više turista.

Ovde je, kaže, reč o tome šta možemo za naše ljude da napravimo.

“Dolazeći u Tiranu, a govorim sada u ime svih građana Sbrije, došao sam da iskažem poštovanje prema svakom čoveku u Albaniji i Severnoj Makedoniji. Da kažem da su svi uvek dobrodošli u Srbiji, da je Srbija za njih druga kuća, kao što mi moramo da se osećamo dobrodošli i u Skoplju i u Tirani”, rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumima, rekavši da je to nešto za šta se radilo dve godine, o čemu se pričala, a nije moglo da se dogovori zbog bezbroj birokratskih procedura.

“Zahvaljujući našim timovima uspeli smo da pokrenemo stvari sa mrtve tačke i od toga će ljudi imati koristi”, podvukao je on.

Ukazao je da je u razgovoru sa albanskim privrednicima čuo da su zadovoljni inicijativom, i preneo da su srpski privrednici srećni zbog pomaka koji se napravi.

Kazao je da je dogovoreno da se na svakom sastanku ponovi poziv ostalima u regionu da se pridruže, Sarajevu, Podgorici i Prištini.

“Ali za nas je veoma važno što mi danas radimo za sebe. Privućićemo ih ne, politickcim pozivima, jer bi oni mogli na to politički da se inate, već da uradimo najviše za njihovo priključenje time što ćemo raditi konkretne stvari. Počećemo da razgovarmao kako da privlačimo turiste, kako da napravimo poseban fond za filmsku industriju, što je predlog Rame koji smo prihvatili, da sportske ekipe obavljaju pripreme, kao i o tome kako spustiti cenu drumarina za članice...." rekao je on.

Vučić je dodao da će se razgovarati i o tome kako da se obezbede mnogi popusti u hotelima i restoranima za građane naših zemalja.

"Pa da pitam da li to nije najdirektnija korist za sve koji učestvuju u inicijativi. Zato sam ljut na sebe, kada kažemo da moramo nekog da pozivamo, kao da mi ne možemo da postojimo bez nekoga. Mi smo ovo uradili pokazujući odgovornost. Napravili smo najbolju inicjiativu, koja će da promeniti lice Balkana, čijeg se imena ne stidimo, koja će doneti mnogo dobrog za građane”, objasnio je on.

Zahvalio se posebno premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, koji sutra podnosi ostavku, na svemu što je uradio da ova inicijativa posotiji, kao i za sve što je uradio na prijateljstvu Severne Makedonije i Srbije, te poželeo dobrodošlicu budućem premijeru u Skoplju.

14:00 - Principi Inicijative, kao oni na jedinstvenom tržištu EU

Sporazumi koje smo danas potpisali predstavljaju opipljive rezultate svega što je urađeno kroz inicijativu Otvoreni Balkan koja gura napred sve ono što se dogovaralo tokom Berlinskog procesa, a nije bilo ostvareno, poručio je danas albanski premijer Edi Rama.

Rama je na zajedničkoj konferenicji za novinare sa predsednmikkom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom istakao da su u Tirani potpisani sporazumi koji predstavljaju opipljive rezultate i koji će se primenjivati već početkom 2022. godine.

On je istakao da će sledeći susret biti krajem februra u Severnoj Makedoniji kada će nastaviti, kako je rekao, ovaj proces da guraju napred.

"Otvoreni Balkan predstavlja jedinicu za sprovođenje projekata Berlinskog sporazuma i jedinstvenog trzista", ukazao je Rama i dodao da su zato od pocetka u ovoj inicijativi stavili do znanja da je inkluzivna.

On je ponovio i da su izneli sve na sto i da nisu prestali da pozivaju sve članice regiona, jer ovo ima benefite za građane i omogućava progres ekonomija i društava Zapadnog Balkana.

Rama je ukazao da su i Evropska komisija kao i SAD jasno podržali ovu incijativu i pozvali preostale zemlje regiona da se ukljuce.

On je napomenuo da svi na Zapadnom Balkanu mogu da izaberu brzinu kojom žele da se kreću.

"Mi želimo najbrze moguce da se krecemo, svesni da ovaj napredak moze da se ostvari samo ako sudbinu regiona uzmemo u sopstvene ruke", poručio je Rama i istakao da incijativa pocinje da dobija smislen okvir i ostvaruje uticaj na građane regiona kao i da primenjuje četiri osnovna principa EU.

Rama je rekao da je danas potpisan sporazum o slobodnom pristupu tržistu rada koji pruža mogućnost građanima tri zemlje na jednak pristup kada je reč o radnim i boravisnim dozvolama.

Potpisan je i sporazum o integrisanim elektronskim sistemima koji utire put da se uspostavi zajedniči elektronski sistem koji će da pruži priliku svim građanima da podnesu prijave, formulare, ili da se registruju u druge dve zemlje za radnu dozvolu da to mogu da urade bilo gde putem smart telefona ili računara.

Preostali sporazumi su potpisani kako bi se otvorio put svima onima koji već godinama posluju u oviom zemljama kao uvoznici ili izvoznici prozivoda i koji su se do sada suocavali sa frustrirajućim redovima i proverama, objasnio je Rama.

Ovi sporazumi će od januara sledece godine omogučiti građanima da prelaze granice i carinske punktove bez potrebe da po tri puta pokazuju ista dokumenta za uzov i izvoz poljoprivrednih ili drugi proizvoda, kao i zivotinja.

Rama je dodao i da sporazumi prvi put omogucavaju pocetak izvoza zive stoke i zivotinja na reciprocitetu i poverenju među učesnicama i nadleznim organima koji će raditi kao jedno telo.

Albanski premijer je dodao da da su svi koji se ovim bave čekali dugo, da ne mogu u EU, ali su zato zainteresovani za tršioštas u tri zemlje.

Sve ovo su sporazumi koji zapravo streme onome da se uspostave principi kojim važe na jedinstvenom tržištu EU zasnovani na potrebama poljoprivrednih proizvođača, a što jedino može da se izvede kroz Otvoreni Balkan, objasnio je Rama napominjući da je cilj svih na Balkanu sloboda kretanja i prometa rorba i usluga.

14:27 - Zaev: Otvoreni Balkan stvoren za dobrobit celog regiona

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da Otvoreni Balkan nije zamena za EU već promoter najboljih evropskih praksi, a da zemlje regiona ostaju posvećene svojim agendama i obavezama u procesu evrointegracija.

Zaev je u Tirani rekao da je Otvoreni Balkan autentičan, zajednički proces koji su pokrenule tri zemlje, ali da je stvoren radi dobrobiti celog regiona pozivajući i ostale zemlje regiona da se pridruže toj inicijativi.

''Podstičemo sve zemlje Zapadnog Balkana da daju doprinos inicijativi i da budu povezane i ekonomski razvijene bez ograničenja i barijera, prilagođene potrebama naših građana i da im donose konkretne benefite'', rekao je Zaev na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Zaev je rekao da je učešće na samitu u Tirani verovatno njegova poslednja premijerska dužnost i izrazio zadovoljstvo i čast što je direktno učestvovao i doprineo plemenitoj misiji pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Naglasio je da se u Tirani danas predstavljaju konkretni koraci navodeći da su potpisani sporazumi o uslovima za slobodan pristup tržištu i rada i sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

''Kada se sporazumi verifikuju u parlamentima naših zemalja povezaćemo naše ljudske resurse, učinićemo tržište većim i postati konkurentniji i snažniji. Na jasan i otvoren način se povezujemo kako bi građani imali konkretne benefite koje će uskoro moći da se osete u hiljadama porodica'', rekao je Zaev.

Naglasio je da je Otvoreni Balkan platforma koja primenjuje najbolje evropske prakse i da je veliki "kontributor" ideja EU, ističući da region i Zapadnog Balkana jeste Evropa.

Dodao je da je Brisel odlučio da uspori proces proširenja EU, ali da zemlje regiona ne treba da čekaju navodeći da Otvoreni Balkan nije zamena za EU, već fasilitator za evropske ideje na Balkanu i da zemlje regiona ostaju posvećene svojih agendama i obavezama u pristupu EU.

On je naveo da je Otvoreni Balkan nova i snažna regionalna veza koja je dobila jaku podršku poslovne zajednice i privrednih komora u tri zemlje kojima je, kaže, ta platforma potrebna.

Zaev je zahvalio Vučiću i Rami na zajedničkom poverenju i viziji u potrebi za Otvorenim Balkanom i istakao da nema razloga napuštati put koji vodi isključivo bliskoj saradnji u regionu.

Predložio je bolju povezanost zemalja u turizmu kako bi region učinili privlačnom tuirističkom destinacijoim na svetskom tržistu, ali i vinskom turističkom regijom i pozdravio najavu predsednika Vučića da se na proleće sledeće godine u Beogradu održi regionalan sajam vina.

Zaev je predložio i intenziviranje saradnje tri zemlje u oblasti filmske industrije, kao i da na polju saradnje u organizaciji događaja za mlade.

''Otvoreni Balkan nije samo inicijatva koja je okupila lidere tri zemlje nego za mene ima i ličnu dimenziju jer je okupila tri prijatelja'', poručio je Zaev i dodao da je njegov naslednik Dimitar Kovačevski jednako posvećen toj inicijativi.

Izvor: Танјуг; Foto: Танјуг

VučićTiranaOtvoreni BalkanRamaZaev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva