:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2020   20:20

0

223

Ne verujem da će bojkot značajno smanjiti izlaznost

Ministar za evropske integracije i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Jadranka Joksimović izjavila je da ne veruje da će izlaznost na izbore biti mnogo niža, bez obzira što je deo opozicije najavio bojkot.

Poručila je da su promene koje donose izbori i novi entuzijazam, poželjan zamajac zahtevnom periodu koji sledi, i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Na pitanje o budućim koalicijama i nastavku saradnje sa socijalistima, Joksimović kaže da iz političkog iskustva zna da nije nerealan scenario da bi, ukoliko SNS ne dobije većinu, svi sa političkog spektra mogli da se ujedine protiv naprednjaka.

“Verujem da to i najveći deo građana zna i da će i to pomoći u njihovoj odluci kome da ukažu poverenje na izborima”, rekla je Joksimovićeva u intervjuu za Blic.

Upitana kako ocenjuje svoj rad kao ministra, rekla je da je radila naporno, mnogo i bez zadrške, vođena interesima razvoja i napretka Srbije i svih njenih građana, nezavisno od njihovog odnosa prema Evropskoj uniji.

O svojoj poziciji nakon izbora kaže da će se u okviru stranke dogovarati o najboljim rešenjima.

Naglašava da zajedno sa stranačkim kolegama nastoji da celoj Srbiji prenese rezultat SNS u izvršnoj vlasti ostvaren kroz upravljanje magistralnog unutrašnjeg reformskog procesa, kao i pozicioniranja Srbije u zakomplikovanim međunarodnim odnosima.

U politici svaki problem i izazov predstavlja i novu šansu za nove ideje i oblike komunikacije, te smo zbog pandemije pojačali interaktivan dijalog sa građanima Srbije, posebno sa mladima, rekla je ona.

Dodala je da je plan koji predstavljaju, u centar stavio još bolji pristup i uslove za kvalitetno školovanje, a time i održive šanse za zapošljavanje i bolji standard, dalje ulaganje u zdravstvo, ali i smanjivanje regionalnih nejednakosti u svim oblastima.

Kako navodi, do sada od većine opozicionih stranaka nije čula definisane stavove po ključnim političkim pitanjima, ekonomiji, oporavku privrede, vođenju spoljne politike i nastavku evropskog puta Srbije, zdravstveno obrazovnoj politici, mladima, kulturi, zaštiti životne sredine, regionalnoj saradnji, te pitanju problema Kosova i Metohije…

Dosadašnja kampanja opozicionih stranaka se uglavnom svodi na pre svega duboko i neprimereno personalizovanu negativnu kampanju prema predsedniku Aleksandru Vučiću, rekla je na pitanje ko će biti najveći protivnik SNS na izborima.

Povodom odluke Pokreta slobodnih građana da izađu na izbore, ocenjuje da je za sve stranke dobro da se izmere na izborima, jer sve drugo su, kako kaže, maštarije.

Na pitanje o EU integracijama, podsetila je i da je otvoreno 18 pregovarackih poglavlja i da su dva privremeno zatvorena, navodeći da Srbija očekuje da se otvore nova poglavlja u junu, na kraju hrvatskog predsedavanja.

“Trenutno imamo pet potpuno spremnih poglavlja, koje smo dostavili Savetu EU, a koliko ćemo otvoriti novih, zavisi od odluke država članica EU”, pojasnila je ona.

Rekla je da Srbija načelno nema problem sa novom metodologijom, ali i navela da od Evropske komisije očekuje da bliže predoči “mapu puta” za njenu primenu u vrednovanju dosadašnjeg napretka.

Podsetila je da je od 2014. do danas omogućeno 1,3 milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU za Srbiju i dodala da je nedavno potpisan i finansijski sporazum prvog dela IPA za 2020. godinu od 70,2 miliona evra, te da do kraja godine očekuje i drugi deo, od 98 miliona evra.

O mogućem datumu za članstvo u EU kaže da Vlada nikada nije stvarala nerealna očekivanja, čak i kada je objavljena Strategija kredibilnog proširenja 2025, koja je Srbiju stavila u fokus kao predvodnicu, dodajući da članstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Trenutne okolnosti i izjave iz Prištine upućuju na to da još nije moguće obnoviti dijalog u punom kapacitetu, rekla je Joksimovićeva, ocenjujući da nastavak dijaloga neće biti jednostavan zadatak i da nova vlada u Prištini tek treba da potvrdi posvećenost procesu sprovođenja dogovorenog.

Izvor: Танјуг

Joksimovićizbori 2020.izlaznostbojkot
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva