:

:

TV Most

Foto: museum.org.rs

clock

April 02, 2015   12:05

0

132

Ne smemo zaboraviti svetle trenutke prošlosti

"Priča o valjevskoj bolnici nije samo jedan od događaja iz Velikog rata. Ovde je tokom rata napravljena jedna važna moralna vertikala između naše prošlosti i budućnosti, koju ne smemo da zaboravimo", rekao je Tasovac na svečanosti u Narodnom muzeju.

On je poručio da "nikada ne smemo zaboraviti te svetle trenutke prošlosti koje imamo da prenesemo na buduće generacije u njihova sećanja".

Govoreći o Narodnom muzeju, Tasovac je rekao da je po broju posetilaca, kojih je oko 100.000, taj muzej postavio nove standarde drugim muzejima u zemlji.

Napominjujući da će povezivanje muzeja u Srbiji postati sve vidljivije, on je najavio novu akciju koja počinje 9. maja i trajaće 10 dana, a u okviru koje će 50 muzeja biti otvoreno od 10 do 22 sata i besplatno za posetioce.

Izložba "Valjevo 1914-1915. godine - grad bolnica" je pripremana oko godinu dana, a posvećena je svim žrtvama, kao i svima koji su pomogli da se epidemija pegavog tifusa pobedi, rekao je direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev.

Autorka izložbe Dragana Lazarević Ilić je rekla da je na osnovu dokumentacije i arhivske građe locirano 29 objekata koji su bili u funkciji valjevske bolnice krajem 1914. i početkom 1915. godine.

"Dnevno je u Valjevu umiralo i do 150 vojnika i civila, dok je prema raspoloživim podacima za vreme epidemije pegavog tifusa u Valjevskom kraju stradalo oko 3.500 vojnika i preko 4.000 civila, kao i veliki broj austrougarskih zarobljenika", rekla je autorka izložbe.

Pored fotografija iz perioda epidemije, na kojima su i objekti u kojima je bila valjevska bolnica, izložena je i arhivska građa, lekarska oprema, hirurški materijal iz tog perioda.

Valjevci će imati jedinstvenu priliku da vide sliku Nadežde Petrović, dobrovoljne bolničarke koja je umrla u Valjevu 3. aprila 1915. godine.

Originalna verzija slike, koja je pozajmljena iz Muzeja savremene umetnosti, biće izložena narednih 20 dana, a nakon toga na njeno mesto dolazi reprodukcija, rekli su u Narodnom muzeju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva