:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2016   12:05

0

121

Ne ukidaju se nacionalne penzije u kulturi

Poslanica te stranke Dušica Spasić rekla je da se time stvaraju uslovi za nastavak dodeljivanja tih priznanja, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

"SNS pokazuje brigu o kulturi i prema ljudima koji su nas edukovali, uticali na naše obrazovanje i uz koje smo odrasli i ne želimo da oni ni na koji način trpe greške prethodnika koje su pravljene. Ljudi koji rade u kulturi i koji stvaraju treba da budu i dalje motivisani da stvaraju", rekla je Spasić. Poslanik SPS Srđan Dragojević, koji je na prethodnoj sednici glasao protiv predloženog zakona u načelu, izrazio je veliko zadovoljstvo što je usvojena promena kojom se obezbeđuje da će i dalje naši najznačajniji umetnici biti nagrađivani.

"Ova odluka ima ne toliko novčanu, koliko simboličku vrednost, gde se ističe važnost kulture i stvaralaštva i stvaraoca u našem drustvu. Ovo je veliki pomak", rekao je Dragojević.

Podršku tom amandmanima dala je i predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS), koja je rekla da želi da bude poltički korektna, ali je naglasila da takav način usvajanja amandmana za cilj ima da se ne prihvate identični amandmani opozicije.

Odbor na prethodnoj sednici pre nekoliko dana nije podržao predložene izmene zakona, koje su predviđale ukidanje nacionalnih penzija.

U međuvremenu je premijer Aleksandar Vučić zatražio od poslanika Skupštine Srbije da ne ukidaju priznanja za izuzetan doprinos u kulturi. Predsednik vlade je, kako je naveo RTS, parlamentarcima poručio da "više vredi jedna Milena Dravić nego 30-40 grešaka koje su napravile prethodne vlade".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva