:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Februar 28, 2022   20:06

0

86

Nebenzja: Moskva ne planira okupaciju Ukrajine; Vrhovna rada: Oduzeti Rusiji mesto stalne članice

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je danas, a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En. Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

Rezolucija o sazivanju sednica Generalne skupštine UN usvojena je sa 11 glasova "za". Rusija je glasala protiv, a Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su uzdržani.

Rusija je u petak uložila veto na nacrt rezolucije, u kojoj je Savet bezbednosti UN pozvao na hitno obustavljanje, kako je navedeno, "ofanzive u Ukrajini".

Nebenzja: Moskva ne planira okupaciju Ukrajine

Moskva ne planira da okupira Ukrajinu, a ruske snage ne predstavljaju nikakvu pretnju ni ukrajinskim civilima ni civilnoj infrastrukturi, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj, specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini.

Kako je Nebenzja naveo u obraćanju Generalnoj skupštini, ruska vojska i snage DNR I LNR počele su u četvrtak vojnu operaciju u Ukrajini nakon višemesečne eskalacije i višenedeljnih artiljerijskih, minobacačkih i snajperskih napada ukrajinskih snaga u zoni sukoba u Donbasu.

"SAD i njihovi saveznici su odgovorili tako što su Rusiji uveli nove sankcije i obećali da će Kijevu poslati naoružanje vrednosti preko milijardu dolara", istakao je Nebenzja, prenosi Sputnjik.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN je predočio da je svrha ove specijalne operacije zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi zlostavljanju i genocidu od strane ukrajinskog režima i ukazao da je zbog toga neophodna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

"Takođe ćemo nastojati da privedemo pravdi one koji su počinili brojne, krvave zločine nad civilima među kojima je bilo građana Ruske Federacije", rekao je Nebenzja i ponovio da ruska vojna operacija uključuje korišćenje prava Moskve na samoodbranu "od režima koji je nastojao da vrati pristup nuklearnom oružju".

Sputnjik podseća da se ovaj deo izjave ruskog izaslanika u UN odnosi na pretnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom Bezbednosne konferencije u Minhenu 19. februara da će revidirati nenuklearni status Ukrajine.

Vrhovna rada: Oduzeti Rusiji mesto stalne članice SB UN

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je danas saopštenje u kome zahteva da se Rusiji oduzme mesto stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) i u svim specijalnim institucijama.

To je napisao predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Ukrinform.

"Oduzeti Rusiji mesto stalne članice u Savetu bezbednosti UN, isključiti Rusiju iz UN i svih drugih specijalnih institucija. Ovo saopštenje podržali su svi šefovi poslaničkih frakcija i grupa na sednici Koordinacionog saveta", napisao je Stefančuk.

U bliskoj budućnosti poslanici, takođe, planiraju da razviju nacrt zakona o zapleni imovine u ruskom vlasništvu, koja se nalazi na teritoriji Ukrajine.

Ambasadorka SAD: Rusija da ublaži retoriku o nuklearnom oružju

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pozvala je Rusiju da ublaži svoju, kako je rekla, "opasnu retoriku u vezi sa nuklearnim oružjem".

"Ovo je još jedan eskalirajući i nepotreban korak, koji nam svima preti", rekla je Tomas-Grinfild na sastanku Saveta bezbednosti UN, a prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin je naredio ranije načelniku Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu da ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, budu stavljene u stanje posebne borbene gotovosti.

Zaharova: UN ne mogu da omoguće ruski dolazak u Ženevu

Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije predvođene ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevu na sastanak UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije u Ženevu. To je odgovor generalnog sekretara UN", navela je ona, preneo je TAS S.

Ona je podsetila da su ruski susedi i Evropska unija zatvorili njihov vazdušni prostor za ruske avione.

"Ako uzmemo to u obzir, nije moguće uspostaviti let kojim bi ruska delegacija trebalo da putuje u Ženevu - ne iz razonode ili zbog razgovora o životnoj okolini, već zbog razgovora o gorućim pitanjima koja se tiču razoružanja i ljudskih prava", dodala je Zaharova.

Gutereš: Eskalacija vodi u sve veća kršenja ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da eskalacija ruskih vojnih operacija u Ukrajini vodi u sve veća kršenja ljudskih prava i da UN pomno prati situaciju uz pomoć timova na terenu.

"Eskalacija vojnih operacija Ruske Federacije u Ukrajini vodi do eskalacije kršenja ljudskih prava. Moramo pokazati svim ljudima u Ukrajini da smo uz njih u najtežim trenucima", rekao je Gutereš u snimljenom govoru koji je pušten na otvaranju sednice visokog komesarijata UN za ljudska prava u Ženevi, preneo je Rojters.

Tokom istog govora, Gutereš je rekao da izveštaj o klimatskim promenama, koji će biti objavljen u toku dana, predstavlja "još jednu veliku opasnost za svet koji poznajemo" i apelovao je na pridržavanje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva