:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Februar 12, 2024   19:37

0

44

Nebenzja: Primena sporazuma iz Minska bila je jedini način za mir u Ukrajini

Kijevska primena sporazuma iz Minska u dobroj nameri bila je jedini način da se postigne mir u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
  

„Verna i dosledna primena sporazuma iz Minska bila je jedina šansa Kijevu da se postigne mir u Ukrajini. Rešenje je zahtevalo pre svega direktan, inkluzivan i dijalog uz uzajamno poštovanje između strana u sukobu - Donjecka, Luganska i Kijeva, kao što je predviđeno sporazumima“, rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini koji je inicirala Rusija, prenosi TASS.

   Odluka o pokretanju ,,specijalne vojne operacije" doneta je tek kada je „postalo potpuno jasno da su iscrpljene sve mogućnosti političkog i diplomatskog rešenja i da nema drugog načina da se spase narod Luganske i Donjecke Narodne Republike od istrebljenja“, naglasio je on.

 Sporazumi iz Minska između DNR, LNR i Kijeva bili su usmereni na reintegraciju Donjecke i Luganske oblasti u Ukrajinu, a garanti su bili Rusija, Francuska i Nemačka. DNR i LNR su se otcepile od Ukrajine nakon državnog udara 2014. godine. 

Ukrajina je, kao potpisnica sporazuma i naknadnog Paketa mera za njihovu implementaciju, više puta izjavljivala da neće delovati po njima. 

Nakon početka rata u Ukrajini, bivši predsednik Francuske Fransoa Oland i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koji su potpisali sporazume, priznali su da je cilj ovih sporazuma da Kijevu da vremena da se pripremi za sukob velikih razmera, dodaje TASS.

Izvor: T a n j u g ; foto: AFP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva