:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2022   8:10

0

130

Nebenzja: Sednica GS UN radi promovisanja narativa protiv Rusije

Specijalna sednica Generalne skupštine UN sazvana je da namerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.

Prema njegovim rečima, "nikada u istoriji svetske organizacije nije bilo takvih razmera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada", preneo je Sputnjik.

"To je posebno evidentno na ovoj sednici, čija politizacija proizilazi iz činjenice da je posebno stvorena kako bi promovisala narativ usmeren protiv jedne države - Ruske Federacije", ocenio je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija uložila oštar protest u vezi sa kršenjima u odlučivanju o proceduri glasanja u Generalnoj skupštini UN o američkoj rezoluciji kojom se Moskva osuđuje za održavanje referenduma na oslobođenim teritorijama.

Stalni predstavnik Rusije pri UN nazvao je nečuvenom prevarom glasanje Generalne skupštine o javnom glasanju o zapadnoj rezoluciji koja ne priznaje referendume.

"Ovo je manipulacija bez presedana koja podriva autoritet Generalne skupštine i UN u celini. Naravno, pod ovim uslovima, nismo glasali. Izražavamo snažan protest protiv nedopustivog kršenja redosleda sastanka", dodao je ruski diplomata.

On je istakao da ruskoj delegaciji nije data reč.

"A hteli smo, pre svega, da kažemo da se nismo bunili protiv odluke predsedavajućeg. Pitanje je bilo drugačije: mi nismo dali predlog koji je Albanija osporila, tako ste vi, gospodine predsedavajući, lišili Rusiju, delegaciju autora predloga, mogućnosti da ga normalno predstavi i objasni njegovu logiku. Umesto toga, to su umesto nas uradili naši protivnici", istakao je Nebenzja.

On je dodao da Severnoatlantska alijansa već odavno kuje planove da pobedi ili oslabi Rusiju i za tu svrhu je odabrala Ukrajinu.

"NATO-u, sa kojim smo se zapravo suočili u Ukrajini, isključivo je potrebna eskalacija sukoba kao korak ka svetom planu koji je godinama negovan i pripreman: pobediti ili barem oslabiti Rusiju", konstatovao je Nebenzja.

Nebenzja je dodao da Rusija poštuje izbor stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti i poziva članove Generalne skupštine UN da učine isto.

"Od čijih ruku su zapravo ginuli i ginu civili na jugu i istoku Ukrajine dobro zna stanovništvo Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti. Odatle nedvosmislen izbor u korist budućnosti sa Rusijom, koju nameravamo da poštujemo i pozivamo da ga i vi poštujete", rekao je on.

Rusija je ranije predložila da se održi tajno glasanje o ovoj rezoluciji, ali se Albanija tome usprotivila i Generalna skupština UN je na kraju odobrila format javnog glasanja.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP

SB UNVasilij NebenzjaUkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva