:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Mart 02, 2022   21:20

0

144

Nebenzja: Ukrajina koristi civile da bi okrivila Moskvu

Ukrajinska vojska planira provokacije u koje su uključeni civili, kako bi krivicu za žrtve prebacila na ruske trupe, saopštio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN o Ukrajini.

"U nekim ukrajinskim gradovima stanovništvo se koristi kao živi štit. Danas smo saznali da ukrajinske oružane snage ne dozvoljavaju civilima da napuste grad, držeći ih, uključujući žene i decu, u školi u Mariupolju. Oni nasilno vraćaju sve civile koji pokušavaju da napuste grad kroz obezbeđene humanitarne koridore“, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

On je naveo i da je Moskva svesna da ukrajinske snage pripremaju provokacije u koje žele da uključe civilno stanovništvo, kako bi potom okrivili ruske trupe.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske oružane snage uspostavile bezbednosne koridore za civile koji žele da napuste Kijev, Mariupolj i Harkov.

"Svi civili koji žele da napuste Mariupolj, iz bezbednosnih razloga mogu da idu na istok putem Mariupolj-Širokino. Sve ovo važi i za stanovnike Kijeva, koji mogu da napuste grad u pravcu Vasilkova. Pripadnici ruske vojske ni na koji način ne ometaju izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov novinarima, preneo je TASS.

Generalna skupština UN danas je na specijalnoj 11. sednici velikom većinom glasova usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje "ruska agresija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".

Za rezoluciju je glasala 141 od 193 članice Generalne skupštine, protiv je bilo pet, Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja, dok je 35 država bilo uzdržano među njima Kina i Kuba, preneo je Rojters.

Pre ovog zasedanja su od 1950. godine hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN sazivane samo 10 puta.

Izvor: T a n j u g

Vasilij NebenzjaUNambasadorrezolucijaRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva