:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2020   11:08

0

200

Nebeski spektakl u Rusiji na Dan pobede – avioni i helikopteri leteli u znak sećanja na heroje (video)

Ove godine na Dan pobede u Rusiji nije bilo tradicionalne vojne parade zbog epidemije koronavirusa. Međutim, nije izostao spektakl na nebu, pošto su vojni avioni nadletali gradove u Rusiji. Prikazani su helikopteri i avioni koji su ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je cveće na Grob neznanog junaka unutar zidina Kremlja i održao tradicionalni govor.

Čestitao je Dan pobede svim građanima i istakao da je to najvažniji i najsvečaniji praznik koji ima duhovno i suštinsko značenje.

"To je naše sećanje, ponos i istorija naše zemlje. Istorija svake porodice, deo naše duše koju su nam predali očevi, majke, bake i dede", rekao je Putin.

Poželeo je duge živote veteranima i rekao da se klanja pred velikim pokoljenjem pobednika koji su za zemlju uradili toliko da to ne može da im se plati.

"Sapsili su otadžbinu, oslobodili Evropu i zaštitili mir. Obnovili su gradove i sela i ostavili grandiozna dela", poručio je Putin.

Kako je rekao, prošlo je 75 godina od kada se završio veliki otadžbinski rat. Najavio je da će to biti svečano obeleženo, onako kako to zahteva dug prema onima koji su izvojevali pobedu. Putin je rekao da će kasnije biti održana parada i marš Besmrtnog puka.

"Mi ćemo se uvek sećati njihove istrajnosti. Ujedinjuje nas zajedničko sećanje, nade, stremljenja. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo zajedno", poručio je predsednik Rusije.

Usledilo je ono što su građani Rusije ali i brojni ljubitelji vojne avijacije širom sveta nestrpljivo čekali.

Prvo su na pozornicu ispod oblaka u Moskvi stupili helikopteri. Njih je predvodio Mi-26, najveći helikopter koji se proizvodi na svetu. Reč je o dvomotornom teškom transportnom helikopteru nosivosti preko 20.000 kilograma. Serijski se proizvodi u Rostovu.

Usledili su naleti svih helikoptera koji predstavljaju ponos ruskog vazduhovplovstva –borbenih dvoseda Mi-28 i jurišnih Mi-24.

Zatim su nastupile letelice s krilima. Nimalo stidljivo taj deo programa otvorio je avion za radio-lokaciono osmatranje A-50.

Pratila su ga tri strateška transportera An-124 "ruslan". To je treći po veličini transportsni avion na svetu, a javnost u Srbiji mogla je da ga upozna kada je na aerodrom u Batajnici dopremao PVO sisteme "pancir".

Uzbuđenje na nebu iznad Moskve je raslo kada se pojavio strateški bombarder Tu95m, avion podzvučne brzine namenjen za nošenje velikog tereta i dejstvo po utvrđenim ciljevima. Sposoban da nosi i oružje sa nuklearnim bojevim glavama.

Odmah iza njega, kako to red i nalaže, išao je Tu-160, supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila. Rusko vojno vazduhoplovstvo trenutno poseduje 16 primeraka tog aviona. Kao demonstracija moći i sposobnosti, izvršena je i simulacija dopune goriva u vazuduhu iz cisterne.

Verovatno je najveći broj ljudi čekao nalet lovačke aviijacije koji je počeo čuvenim avionima "mig 29". Zatim su preleteli "migovi 31" i Su-27, možda i najčešće spominjani ruski avioni u prethodnim godinama i akcijama.

Glavni sastojak ruskog spektakla na nebu bili su avioni pete generacije Su-57 koji su leteli u formaciji. To je lovac-presretač smanjene uočljivosti koji može da leti nadzvučnom brzinom u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja.

Šlag na tortu i kompletan utisak svečanosti pružile su akro grupe. U Srbiji veoma poštovani "Striži", kao i "Ruski vitezovi". Njihove nalete obeležili su i fantastički kadrovi iz vazduha koji su se mogli videti u živom prenosu tokom savršene formacije.

Na kraju su avioni iscratli rusku zastavu na nebu iznad Crvenog trga, čime je ovogodišnja svečanost završena.

Vojna parada će sačekati da prođe pandemija koronavirusa u svetu, ali je utisak da je Dan pobede u Rusiji dostojno obeležen.

Avioni nisu leteli samo iznad Moskve, već i iznad 47 drugih gradova. Na taj način je počast onima koji su živote dali za slobodu odata bliže nebu.

Izvor: RTS

RusijaMoskvaDan pobede nad fašizmom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva