:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 12, 2019   19:35

0

228

Nedimović: Najviše štete pretrpela infrastruktura u Kraljevu, a poljoprivreda u Trsteniku

Komentarišući svoju izjavu od pre nekoliko meseci da niko ne treba da se boji poplava, a poplave su se ipak dogodile, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da se ta izjava odnosila na poplavni talas koji je u tom trenutku pretio, a ne na narednih 200 godina.

"Ja nisam vrač, nemam kuglu, nisam mislio za narednih 200 godina", izjavio, je Nedimović u "Pravom uglu" RTV-a.

Ministar je objasnio da prognoze i planove odbrana od poplava rade zvanične institucije i stručni ljudi, ali da su se

ovog puta uglavnom dogodile bujične poplave, i da je potrebno izgraditi strategiju odbrane od bujičnih potoka.

Situacija je sada znatno bolja, nego pre 5-6 dana, rekao je Nedimović i izneo da je najviše štete pretrpela infrastruktura u Kraljevu, a poljoprivreda u Trsteniku i Kniću, a da je u ostalim područjima znatno manje.

S obzirom da je u nekim mestima došlo do začepljenja kanala od smeća i da su zbog toga neka naselja poplavljena, Nedimović je na pitanje ko je za to odgovoran odgovorio: "Vi, ja, svi pojedinačno koji se ponašamo neodgovorno prema smeću".

Takođe je naveo primere neodgovornosti gde jedni otkopavaju, drugi zatrpavaju začepljene kanale.

Što se utvrđivanja nastale štete od poplava tiče lokalne komisije to već rade, a negde, kao u Trsteniku, su već završili. U Kraljevu će početi od petka, Lučane čeka pomoć u ljudstvu iz Čačka, a stočarima je poslata hrana iz robnih rezervi i donacija i biće pomoću gorivu.

Ministar je potvrdio da će od sredine jula početi dodela subvencionisanih kredita za kupovinu oranica, do 50.000 evra po domaćinstvu, sa dva posto godišnje kamate i rokom otplate od 20 godina, bez učešća, i da se samo čeka odobrenje te kreditne linije od NBS.

Ministarstvo će, rekao je on, zajedno sa Poštanskom štedionicom imati promotivne akcije gde će zainteresovani moći da saznaju više o tim kreditima.

Izvor: RTV

Nedimovićšteta od poplava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva