:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 07, 2020   16:59

0

63

Nedimović: Nova laboratorija uskoro u Nišu  

"Niš će, zahvaljujući kineskoj donaciji, uskoro dobiti novu laboratoriju za testiranje korona virusa, kapaciteta najmanje 1.000 testova dnevno", najavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, tokom posete niškom Veterinarskom specijalističkom institutu.

On je rekao da će ugovor o donaciji biti sutra potpisan, ali nije mogao da preciznije odredi vreme kada bi laboratorija mogla da bude otvorena.

"Reč je o lakom montažnom objektu koji će biti postavljen u Kliničkom centru Niš ili niškom Institutu za javno zdravlje. Biće to samo jedna od laboratorija koje će kineski prijatelji donirati našoj zemlji", rekao je Nedimović.

Podsetio je da su sve laboratorije u zemlji podigle maksimalno kapacitete za testiranje, a laboratorija Instituta za javno zdravlje u Nišu sada može da obradi dnevno 200 uzoraka na korona virus, kao Veterinarski specijalistički institut.

"Dopremili smo danas zaštitnu opremu za laboratorije u Nišu kako bi ljudi koji rade tamo bili obezbeđeni u narednih 10 do 15 dana, a uz opremu, Kliničkom centru Niš je doniran alkohol i tri tone koncentrisanog hipohlorita", rekao je Nedimović.

U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu prethodnih dana urađeno je od 100 do 186 testova, rekao je direktor tog Instituta Miloš Petrović.

"U toku jučerašnjeg dana smo imali najveći broj ispitanih uzoraka, bilo je tačno 187. Danas smo približno sa sličnim brojem uzoraka. U Veterinarski institut Niš trenutno se dostavljaju uzorci iz Zavoda za javno zdravlje Vranje, Pirot, Leskovac, Doma zdravlja Niš, Opšte bolnica Leskovac, Domova zdravlja Leskovac i Medveđa", kaže Petrović.

Naveo je da laboratorije u toku dana završavaju sa svim analizama i mejlom dostavljaju nalaze epiemiolozima koji nakon toga sprovode sve dalje mere u skladu sa zakonom Republike Srbije.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva