:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 26, 2019   15:46

0

274

Nedimović: Očekujemo pristup egipatskom tržištu od marta

Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi da od 1. marta izvoze na egipatsko tržište, i to u momentu kada je cena pšenice u svetu najviša u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Nedimović je za RTS rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još poslednja provera tamošnje Uprave za karantin bilja.

"Ostala je još Uprava za karantin bilja Egipta, koja će doći kod nas 10. februara da pregleda skladišne kapacitete. Mi smo zajedno s proizvođačima i skladištarima pšenice u kontaktu i to je poslednji krug koji mora da se uradi. Očekujem da će od 1. marta egipatsko tržište biti dostupno našim skladištarima i proizvođačima", rekao je Nedimović.

Dodao je da se to dešava u trenutku kada je cena pšenice najviša u poslednje tri do četiri godine i iznosi 23,47 dinara po kilogramu i podseća da je Egipat najveći svetski kupac pšenice i da godišnje uveze i do deset miliona tona.

Prema rečima ministra, cena kukuruza po kilogramu takođe beleži kontinuiran rast i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu, a očekuje se i dalji rast.

"To je zato što je prošle godine bila velika suša kod najvećih svetskih proizvođača ratarske kulture. Pre svega mislim na Australiju i Rusiju. Zapadna Evropa - to je bila katastrofa sa aspekta prinosa, a u Srbiji smo prošle godine imali jako dobre prinose. S kukuruzom smo imali maltene najbolje prinose u poslednjih 20 godina", rekao je Nedimović.

Izvor: RTS

ЕкономијаBranislav Nedimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva