:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Avgust 05, 2019   15:15

0

184

Nedimović: Poseban projekat za unapređenje vinarstva

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je poseban projekat Vlade Srbije za unaprađenje vinarstva, a pokrajinski sekretar Vuk Radojević za podršku vinarijama najavio više novca nakon rebalansa budžeta.

Radojević i Nedimović su to najavili tokom posete poljoprivrednom gazdinstvu Branislava Petričevića u Rivici, u opštini Irig, gde su s proizvođačima iz tog i susednih sela razgovarali o tome kako da unaprede poljoprivrednu proizvodnju.

Posebno je bilo reči o razvoju vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i stočarstva u ovom kraju, kao i o podršci za nabavku opreme za preradu voća i povrća, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Nedimović je rekao da će biti podržan razvoj vinogradarstva i vinarstva u ovom kraju po posebnom projektu koji će Vlada Srbije predložiti krajem godine, dok je Radojević istakao da je Rivica prepoznati vinogradarski, voćarski i stočarski kraj i izrazio zadovoljstvo što su ovdašnji poljoprivrednici koristili subvencije iz pokrajinskog budžeta, pre svega kao podršku mladim poljoprivrednicima i za vinarije.

"U razgovoru smo mogli čuti da postoji značajno interesovanje za dalje unapređenje vinogradarske i vinarske proizvodnje i zbog toga ćemo, kroz predstojeći rebalans pokrajinskog budžeta, izdvojiti dodatna sredstva za podršku vinarijama, da dođu do nove opreme koja će cenu koštanja učiti nižom i obezbediti veću konkurentnost proizvodnje", rekao je Radojević.

Poseban projekat Vlade Srbije, kako je pojasnio Nedimović, podrazumevaće ne samo nabavku sadnog materijala i opreme, nego i razvoj čitave jedne platforme koja će biti jedan od alata za razvoj turizma.

"Rivica i južne padine Fruške gore su idealne upravo za realizaciju takvog projekta", izjavio je Nedimović.

Preporuka proizvođačima da se udružuju 

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat, kroz svoje mere podržava male i srednje poljoprivredne proizvođače dodelom subvencija za osavremenjavanje opreme i preporučio da se udružuju, posebno vinogradari i vinari.

Jer, kako je naveo, mali proizvođači teško mogu da opstanu na tržištu bez udruživanja u kooperative i zadruge, za čega imaju i finansijsku podršku države.O

Ministar poljoprivrede razgovarao je sa poljoprivrednici i o subvencijama, otvaranju novih tržišta za izvoz naših poljoprivrednih proizvoda, rejonizaciji poljoprivrednih područja u zemlji koju će sačiniti naučne institucije i tome prilagoditi sistem subvencija.

Posebno je apelovao na stočare da sprovode mere prevencije, kao što su redovna zdravstvena zaštita i higijena, kako bi se sprečila pojava afričke kuge kod svinja.

Kad je reč o ostanku mladih na selu, Nedimović je najavio da će u septembru biti novi konkurs za grantove za zasnivanje i unapređenje poljoprivrede proizvodnje. Prema pravilniku, prvi koji će dobiti sredstva su poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom, to su najteže grane poljoprivrede za koje treba imati fizičku snagu koju imaju mladi ljudi.

Radojević je pohvalio gazdinstvo domaćina današnjeg okupljanja Branislava Petričevića rekavši da je pravi primer uspešnog porodičnog gazdinstva.

Izvor: Танјуг

NedimovićMinistarstvo poljoprivredeVlada Srbijeunapređenje vinogradarstva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva