:

:

TV Most

Foto: Alo

clock

April 08, 2020   21:11

0

36

Nedimović: Posebne mere za poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je večeras da će država doneti posebne mere za poljoprivrednike, jer se, kako je naveo, nebrojeno puta pokazalo koliko je ta delatnost, kao i proizvodnja hrane, važna za Srbiju.

"Imaćemo dve vrste mera. Direktnu podršku za tekuću likvidnost poljoprivrednih gazdinstava, koja će ići preko Uprave za agrarna plaćanja, i to će biti subvencionisani krediti, koji će biti u većem obimu. S druge strane, imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su bile naročito izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu", rekao je Nedimović za RTS.

Kako je kazao, to su one aktivnosti vezane sa sektorom ugostiteljstva, poput malih mlekara, zatim rani povrtari povezani sa zelenim pijacama itd.

Prema njegovim rečima, za one poljoprivrednike, registrovane kao pravna lica, slediće paket mera koji je već određen i moći će da računaju i na taj segment.

"Od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, postoji bar 70.000 onih koji su ili preduzetnici ili pravna lica", rekao je ministar.

Upitan o promenama u ograničenju kretanja za poljoprivrednike, jer postoji mogućnost da neće stići ništa da urade ako moraju da napuštaju njive do 13 ili 15 časova, Nedimović je rekao da će to biti omogućeno i da je i proteklih dana postojala tolerancija za onoga koji se zatekao na njivi.

"Predsednica Vlade je danas izjavila da će od petka poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da izađu na njive u skladu sa ograničenjem do 65 ili 70 godina, u zavisnosti od toga gde žive", kazao je Nedimović.

On je podsetio da se nalazimo u jeku setve kukuruza, suncokreta, šećerne repe...

"Moramo da posejemo milion hektara kukuruza", istakao je ministar.

Kaže i da su poljoprivredni proizvođači pokazali disciplinovanost i da je bitno da ne dođe do zloupotreba na bilo koji način, u smislu kršenja propisanih mera nadležnih.

Izvor: T a n j u g

Branislav Nedimovićpoljoprivreda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva