:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2019   17:03

0

242

"Nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji srpskog naučnika Nikolu Teslu"

Ministarstvo kulture i informisanja oštro reaguje povodom najave Hrvatske da na izložbi "Dubai ekspo" naredne godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti predstavi srpskog naučnika Nikolu Teslu.

Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje nedopustiv pokušaj prisvajanja srpskog naučnika Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi.

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi ‘Dubai ekspo‘ 2020. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora", navodi se u saopštenju.

U enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika, napominje Ministarstvo.

"Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene", zaključuje se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand, Ante Vrban, rekao je za Večernji list da će jedan deo paviljona na izložbi u Dubaiju biti posvećen "velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca...".

"Sa ekrana će 'iskakati' poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića", rekao je Vrban.

Izvor: RTS

TeslaHrvatskaMinistarstvo kulture
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva