:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2015   12:05

0

145

"Neki su priznali Kosovo, ali ga neće u Unesko"

"Znate kako, vi imate činjenicu da u samom Izvršnom savetu Uneska, od 58 članica 32 su priznale Kosovo i to nas dovodi u jednu nepovoljnu situaciju na samoj sednici Izvršnog saveta", kaže Daćić.

On je istakao da zemlje koje nisu priznali Kosovo trpe ogroman pritisak da budu uzdržani ili da ne učestvuju u glasanju.

"Isto tako postoje zemlje koje su priznale Kosovo, a koje će biti uzdržane zato što smatraju da je to potpuno preuranjen zahtev za članstvo u Unesko. Pokušaćemo da uradimo sve što možemo, ali, još jednom ponavljam, brojke u ovom trenutku nisu na našoj strani kad je reč o Izvršnom savetu Uneska, bez obzira što su pravda i istina na našoj strani. A to ponekad nije dovoljno", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je stav Srbije da tu ne treba ni da dolazi do glasanja, već smatra da bi dijalog u Briselu trebalo da bude prioritet.

Što se tiče pregovaračkog poglavlja 35 i njegove sadržine, Dačić je rekao da za Srbiju neće biti ništa prihvatljivo što je iznad statusne neutralnosti.

"Ništa što je iznad statusno neutralno što se tiče Kosova, mi nećemo prihvatiti. To znači da ne možemo da prihvatimo da sklapa međudržavne sporazume, da postoji granica... Sve ono što bi prekoračilo tu granicu, da je naš dijalog u Briselu statusno neutralan, mi to svakako ne možemo prihvatiti."

Dačić je doda da smatra da nacrt pregovaračkog poglavlaj 35 o kojem se u javnsoti priča neće opstati i da o njemu tek treba da se izjasne i druge članice EU.

Na pitanje kako je siguran da neće opstati, Dačić je rekao da pet članica EU nije priznale Kosovo.

"Ne može se utvrditi jedinstvena pozicija EU zato što postoje zemlje koje su posebno osetiljeve na ovakva pitanja, kao što je Španija gde se najavljuje čitav problem jednostranih akata u slučaju Katalonije, gde svako od njih mora da vodi računa kako se Kosov predstvalja i to je za nas veoma značajna pozicija što EU nema jedinstven stav", rekao je Dačić.

On je rekao da ne zna da li je premijer Aleksandar Vučić odlučio da li će u utorak otputovati u Brisel.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa trebalo bi da se sastanu u utorak u Briselu, a prema rečima portparolke visoke predstavnice Maje Kocijančič, tema razgovora biće dosadašnji napredak u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budućim koracima u sprovodjenju Briselskog sporazumu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je u petak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu 13. oktobra na neformalnu radnu večeru.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva