:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 28, 2021   18:43

0

321

Nema novih restriktivnih mera, Krizni štab za uvođenje treće doze vakcine

Na sednici Kriznog štaba zaključeno da treću dozu vakcine dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama. Obe doze primilo je 47,6 odsto građana.

Ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je prvu dozu vakcine primilo 49,7 odsto punoletnog stanovistva, što je 2.684.000 građana.

Obe doze primilo je 47,6 odsto građana, dodala je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

"Više od 2,6 miliona građana je vakcinisano makar jednom dozom, ali to još nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti. Vakcinišite se", apelovala je ministarka.

Ona je dodala da 52 jedinice lokalne samouprave imaju obuhvat vakcinacije veći od 50 odsto, dok je u 11 lokalnih samouprava obuhvat blizu 50 odsto.

“Da bismo dočekali jesen što jači, sada treba da se vakcinišemo”, porucila je Kisić Tepavčević.

Kisić o trećoj dozi vakcine

Ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević apelovala je danas još jednom na građane da se vakcinišu, a kada je reč o trećoj dozi, navela je da bi njome prvo trebalo da se vakcinišu osobe sa imunodificijentnim stanjima.

Kisić je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

"Zaključak, kada je u pitanju treća doza je da su u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi osobe sa imunodeficijentnim stanjima i različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, u ovom momentu, to je grupa koja je prepoznata da joj je potrebno da se pojača postvakcinalni imunitet trećom dozom, šest meseci posle prijema druge.

Dalje se, kaže, rade istraživanja, prate se kako bi se utvrdilo kada je, kome i u kom roku optimalno dati dodatnu dozu vakcine.

Sednice češće, odluke će zavisiti od epidemiološke situacije

Ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će donošenje narednih mera za borbu protiv koronavirusa zavisiti od epidemiološke situacije u tom trenutku.

"Sastanke Kriznog štaba sada ćemo imati češće i odluke ćemo donositi u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije", rekla je Kisić Tepavčević novinarima nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija.

S tim u vezi, navela je da će isključivo od epidemiološke situacije zavisiti kako će izgledati školska godina koja počinje 1. septembra, te da se definitivna odluka o tome očekuje nedelju dana pred početak školske godine.

Izvor: T a n j u g, RTS

Krizni štabkoronavirusvakcine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva