:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2022   9:20

0

86

Nema razloga da Crna Gora ne pristupi Otvorenom Balkanu

Otvoreni Balkan olakšava prekogranično kretanje i međusobnu trgovinu, kreira zajedničko tržište koje bi atraktivnije stranim investitorima, izjavila je  predsednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić i dodala da zato ne vidi nijedan valjan razlog da Crna Gora ne pristupi toj inicijativi.

Kordić smatra da je Inicijativa Otvoreni Balkan dovela do pozitivnih promena u dijalogu, a rezultati su vidljivi kroz veću privrednu saradnju zbog čega će ekonomski razvoj biti brži, a procedure jednostavnije, što je najbitnije za privrednike i građane.

„Mi smo u procesu pridruživanja EU 10 godina, u tom postupku su formalni uslovi ispunjeni mnogi drugi nisu i verujem da konačni ishod oko kojeg postoji konsenzus u Crnoj Gori jeste pridruživanje EU no ono na šta nas EU upućuje jeste regionalna saradnja. Evropska unija kroz berlinski proces koji je u nekim delovima sličan Otvorenom Balkanu upravo insistira na realizaciji tesnih veza unutar našeg regiona koji će na kraju olakšati naše sveukupno funkcionisanje u EU“, rekla je Kordić za podgoričku Adria tv.

Istakla je da je Otvoreni Balkan jedno veliko zajedničko tržište koje će poboljšati ekonomski razvoj regije, ekonomsko i političko umrežavanje regije i izgradnju stabilnih odnosa. Podrazumeva i povećanje kvaliteta proizvoda, osoblja i usluga, kao i pripremu domaćih tržišta za ulazak u EU.

„Možda bi neko voleo, možda bih ja volela da mi je komšija Danska, Francuska, Luksemburg, ali mi smo tu gde smo. To nije najgori komšiluk, ima mnogo prednosti i mnogo značajnog prostora koji možemo da kapitalizujemo u ekonomskom smislu. Mi smo okruženi tržištima koja su potentna i s druge strane s kojima već imamo nasleđene strukturalne konekcije“, istakla je Kordićeva.

Nerazumno je, dodaje, prenebregavati ono što vam se nudi kao prednost zbog nekakvog ideološkog stanovišta.

„Niko pa ni mi nije u situaciji da bira gde se fizički nalazi a u procesu pridruživanja EU nije nikakva preporuka, ideja ili parola nećemo da sarađujemo sa našim prvim komšijama. Naše prve komšije su naša velika prednost, naš narod i kaže da nam je bliži komšija nego rođak i to je zaista istina i Otvoreni Balkan je jedan logičan, civilizacijski i ekonomski utemeljen iskorak koji od nas i Evropa očekuje“, zaključila je Kordić.

Abazović: Inicijative Berlinski proces i OB ne sputavaju jedna drugu

Berlinski proces i  Otvoreni Balkan su dve inicijative koje ne sputavaju jedna drugu, već deluju i kao "zdrava konkurencija", rekao je u Bukureštu premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ponovio da lično podržava sve vidove regionalne saradnje.

Abazović je to rekao u razgovoru za sarajevski portal Klix, koji ga predstavlja kao "otvorenog pristalicu" Inicijative Otvoreni Balkan.

“Ja lično podržavam sve vidove regionalne saradnje, sve što doprinosi većoj saradnji, da smo zajedno, a ne u neprijateljstvu bilo da se radi o Berlinskom procesu ili Otvorenom Balkanu. Kad je reč o Berlinskom procesu, situacija je malo obrnuta, Otvoreni Balkan je dao zamah Berlinskom procesu – radi se o zdravoj konkurenciji”, istakao je Abazović.

Istakao je i da Inicijativom Otvoreni Balkan BiH nije zapostavljena, već je, kaže, napravljena za sve.

“Kada je reč o Otvorenom Balkanu i odnosu prema BiH – nisam čuo da ta inicijativa nije napravljena za šest zemalja – to je važno naglasiti jer mi na Balkanu uvek imamo tu frustraciju da neko želi da uradi nešto za nas. Zapadni Balkan ima mnogo toga da ponudi Evropskoj uniji, ali moramo da imamo poverenje jedni u druge”, jasan je bio Abazović, koji je u Bukureštu učestvovao na dvodnevnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Abazović je rekao da je njegovu zemlju potresa ustavna kriza, Zakon o predsedniku, imenovanja sudija Ustavnog suda.

Istakao je da se traga za “političkom stabilnošću”, ali da situacija nije onakva kakvom se predstavlja.

“Crna Gora mora da izađe iz ustavne krize. Crna Gora posednjih godina beleži rezultate koje nije beležila u istoriji. BDP je prešao pet milijardi prvi put u istoriji; povećane su plate u javnoj adminstraciji, stranih direktnih investicija imamo 850 miliona, očekujemo da taj broj bude preko milijardu do kraja godine. Moramo da se dogovaramo, nema više monopola. Moj je apel da se politički subjekti što pre dogovore oko sudije Ustavnog suda”, poručio je Abazović.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraOtvoreni BalkanDritan Abazović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva