:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

146

Nema stručnjaka za realizaciju EU projekata

Ograničene ili skromne budžetske i materijalne mogućnosti, posebno manjih i siromašnijih opština u sufinansiranju i pretfinansiranju EU projekata, često se apostrofira kao veliki ograničavajući faktor, navodi se u istraživanju "Evropa u Vojvodini" koje je sprovelo Nezavisno drustsvo novinara Vojvodine (NDNV).

Istraživanje je pokazalo da su lokalne samouprave u Vojvodini od 2007. do 2013. godine realizovale ukupno 256 projekata koje je finansirala EU, ukupne vrednosti veće od 120 miliona evra.

Neke lokalne samouprave učestvovale su u realizaciji dvadesetak projekata, dok su opštine Bečej, Bačka Palanka, Odžaci, Opovo i Srbobran u tom periodu realizovale svega po jedan projekat koji je podržala EU.

Najviše projekata realizovali su Novi Sad, Vršac, Zrenjanin, Pančevo, Subotica, Temerin, Kanjiža, Novi Kneževac, navodi se u istraživanju.

Najviše realizovanih projekata je bilo za lokalni ekonomski razvoj, zatim za unapređenje rada lokalne samouprave, kao i zaštite životne sredine, dok je najmanje projekata realizovano u obrazovanju.

Projekat "Pregled, analiza i predstavljanje realizovanih projekata lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, finansiranih od strane EU u periodu 2007-2013." realizovalo je više od 20 novinara, analitičara i istraživača NDNV-a, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Cilj projekta je da upozna javnost s postignutim rezultatima i da predoči značaj projektnog finansiranja opština i gradova iz fondova EU.

Istraživanju su se odazvale 44 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini. Jedino opština Titel nije želela da učestvuje u istraživanju, a po raspoloživim podacima, ona nije relizovala nijedan projekat koji je finansirala EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva