:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2021   7:39

0

33

Nemačka bira, ko će naslediti Angelu Merkel

Oko 60,4 miliona Nemaca na saveznim izborima odlučuje o budućem sastavu parlamenta i posredno o budućem kancelaru, koji će naslediti Angelu Merkel.

Očekuje se da će glavnu borbu voditi konzervativni demohrišćani (CDU i CSU) i socijaldemokrate (SPD), koji trenutno zajedno čine veliku crno-crvenu koaliciju, i opozicioni Zeleni.

Te tri stranke su i jedine koje su zvanično istakle svoje kandidate za kancelara.

Sva tri kandidata održali su završne mitinge poslednjeg dana kampanje u subotu u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Premijer te pokrajine Armin Lašet, kandidat demohrišćana koji želi da zameni Angelu Merkel, na mitingu je imao i podršku same nemačke kancelarke, koja mu se i pridružila na bini. 

U glavnom gradu pokrajine Diseldorfu, miting je održala predsednica Zelenih Analena Berbok, koja je u aprilu važila za glavnog kandidata za kancelara, ali se ta njena prednost u međuvremenu istopila, dok se njena stranka, prema anketama, trenutno nalazi na trećem mestu.

Aktuelni vicekancelar Olaf Šolc, kandidat Socijaldemokratske partije, imao je miting u Kelnu.

I pored konstantnog pada rejtinga stranke, svojom staloženošću uspeo je da vrati rejting stranke i dopadne se Nemcima, koji bi kada bi se kancelar birao u direktnim izborima, imao i najveće šanse da se nađe na tom mestu.

U Bundestag će verovatno ući i partije koje i sada imaju poslanike - liberali, ekstremno desna Alternativa za Nemačku i partija Levica.

Izvesne šanse analitičari daju i partiji Slobodni birači, koja na izborima figurira kao mala stranka, iako ima poslanike u parlamentima nekoliko nemačkih saveznih pokrajina, a u Bavarskoj učestvuje i u pokrajinskoj vladi.

Ankete koje su rađene tokom predizborne kampanje daju prednost SPD-u. Socijaldemokrate prema istraživanjima neposredno uoči izbora imaju podršku 25 odsto birača, demohrišćani su na 21 odsto, a Zeleni na 16.

Alternativa za Nemačku i Liberali su, prema anketama, na 11 odsto, dok Levica ima oko 7 odsto podrške birača.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?