:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2022   12:52

0

126

Nemačka: Snabdevanje gasom iz Rusije stabilno za sada

Nemačko snabdevanje gasom iz Rusije trenutno je i dalje bezbedno, saopštilo je Ministarstvo ekonomije, nakon što je presušio dotok ruskog gasa u Evropu preko jedne važne tranzitne stanice u Ukrajini.

Kijev je saopštio u utorak da će obustaviti protok gasa kroz tranzitnu stanicu Sohranovka, preko koje se dopremala skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu preko ukrajinske teritorije, i da će premestiti protok na drugo mesto.

"Pažljivo pratimo situaciju. Krizni tim za gas i operateri mreže gasovoda takođe prate situaciju. Snabdevanje Nemačke je trenutno i dalje bezbedno", navelo je nemačko ministarstvo u saopštenju, prenosi Rojters.

Ukrajina je za blokiranje protoka gasa okrivila Moskvu, navodeći da tu rutu kontrolišu ruske trupe. Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je međutim da ne postoji razlog za obustavu i da se trenutno ne zna kako bi problem mogao da se reši ili koliko bi obustava mogla da traje.

Iz Udruženja nemačke gasne industrije kažu da uticaj zatvaranja tranzitne stanice Sohranovka na snabdevanje može da se proceni tek kada se vidi kako se taj potez odrazio na dotok gasa.

Ukrajinska tranzitna stanica Sudža je i dalje u funkciji, kao i protok u Evropu preko Poljske kroz gasovod Jamal i preko gasovoda Severni tok 1 ispod Baltičkog mora.

Nemačka je najveći evropski potrošač prirodnog gasa i, osim iz Rusije, gas dobija i iz Norveške, Holandije, Britanije i Danske. Takođe uvozi tečni prirodni gas (TPG) preko terminala koji se nalaze uglavnom na severozapadnim evropskim obalama.

Iznenadno zaustavljanje isporuka ruskog gasa moglo bi da izazove recesiju u Nemačkoj poput one iz 2009. i 2020. godine, ako ne i goru, navodi se u ovonedeljnoj studiji instituta IMK.

Analitičari iz istraživačke kompanije "Aurora Enerdži Riserč" su u strateškom izveštaju objavili da bi, ako bi TPG postepeno zamenio ruski gas, cene gasa mogle da budu vezane na 40 evra po megavat-satu (MWh) do 2030. Aktuelne cene TPG-a, podstaknute krizom, duplo su veće. Iz "Aurore" su procenili da bi momentalna obustava uvoza ruskog gasa dovela do skoka cena gasa na 200-260 evra po MWh u 2022. godini.

Izvor: T a n j u g

RusijaNemačkasnabdevanje gasom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva