:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 04, 2023   18:37

0

43

Nemačka: U Lajpcigu povređeno 50 policajaca i više demonstranata

Krajnje levičarske pristalice žene osuđene na zatvor zbog učešća u napadima na neonaciste i druge ekstremiste, sukobile su se sa policijom u Lajpcigu,  na istoku Nemačke tokom vikenda, pri čemu je povređeno 50 policajaca i veći broj demonstranata, izjavio je  šef policije u Lajpcigu, Rene Demler.

Demler je rekao da je oko 30 ljudi uhapšeno, a da je još oko 50 privedeno i pušteno, preneo je AP.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer osudila je nasilne akcije pojedinih demonstranata i poželela povređenim policajcima brz oporavak.U međuvremenu, pojedini političari kritikovali su pristup policije prema demonstrantima, navodeći da je bio nepotrebno agresivan.

Protesti su usledili kao odgovor na odluku državnog suda u Drezdenu u sredu da osudi Linu E. za članstvo u kriminalnoj organizaciji i nanošenje teških telesnih povreda na pet godina i tri meseca zatvora.Sud je nekoliko sati kasnije saopštio da je Lina E. puštena pod neodređenim uslovima nakon što je provela oko dve i po godine u pritvoru pre presude.

Demonstracije pristalica 28-godišnje Line E, koje su bile palnirane za subotu, zabranio je grad Lajpcig, a policija je saopštila da se oko 1.500 demonstranata pojavilo uprkos zabrani. preneo je AP. 

Skup je počeo mirno, ali su na kraju izbili sukobi između demonstranata i policije, u kojima su neki demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromet. 

Protesti su prethodno održani i u drugim gradovima širom Nemačke, uključujući Berlin, Bremen i Hamburg.

           

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva