:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Septembar 23, 2023   13:38

0

66

Nemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom zbog migranata

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas nemački mediji.

"Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj", rekla je Fezer, koja je inače iz redova Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD).

Za dnevnik "Velt am Zontag" izjavila je da već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će biti nadopunjavane stacionarnim kontrolama na samoj granici.

Fezer je takođe rekla da se ne sme očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj rešiti problem ilegalnih migracija. "Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju broja izbeglica koje dolaze u Nemačku", rekla je nemačka ministarka.

Ona je mesecima odbijala zahtev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Nemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg talasa izbeglica koje u poslednje vreme dolaze preko Češke i, pre svega, Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. godine postoje i na nemačko-austrijskim graničnim prelazima.

Najavu Fezer da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca, kao i demohrišćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u poslednje vreme tzv. Balkanska ruta do Nemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promenu rute navode se pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH, kao i strožiji režim registracije izbeglica u Austriji.

Fezer je rekla da je jedan od razloga povećanja broja izbeglica i činjenica da sporazum između Evropske unije i Turske o sprečavanju odlaska izbeglica prema EU "trenutno ne funkcioniše dobro".

Borba za smanjenje broja izbeglica glavna je društveno-politička tema poslednjih dana u Nemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji da teži nadstranačkom rešenju tog pitanja.

U prvih osam meseci ove godine u Nemačku je stiglo više od 200.000 izbeglica, što je više nego čitave prošle godine, a vlasti strahuju da bi brojevi mogli dostići razmere iz kriznih godina 2015. i 2016., kada je u Nemačku stiglo više od milion izbeglica, mahom iz Sirije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva