:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2022   16:49

0

142

Nemački mediji: Uz tiho odobravanje NATO-a formira se kosovska vojska koja tako ne sme da se zove

Na KiM se uz pomoć većine pripadnica NATO-a prećutno formira vojska, iako se to kosi sa Ahtisarijevim sveobuhvatnim predlogom o statusu Kosova iz 2007, prenosi Dojče vele, pisanje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) pod naslovom "Vojska, koja tako ne sme da se zove".

Razlog zbog kojeg NATO o svom angažovanju vezanom za formiranje vojske nerado govori, po navodima ovog nemačkog lista, je Ahtisarijev plan iz 2007. po kome KiM ne bi trebalo da ima vojsku, već "multietničke bezbednosne jedinice" sa maksimalno 2500 pripadnika, koje bi bile angažovane u slučaju prirodnih katastrofa.

Pored američkog prisustva u bazi Bondstil nedaleko od granice sa Srbijom, kako navodi FAZ, uz pomoć većine zemalja NATO "ne samo Bundesvera, koji trenutno na Kosovu ima oko 70 vojnika" tamo se formira lokalna vojska.

Više zemalja uključeno je u formiranje kosovske vojske, a posebno se ističu SAD, Nemačka, Velika Britanija i Turska, piše FAZ, i ocenjuje da prednjači vojska Nemačke.,

"Bundesver igra vodeću ulogu On je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa "Volf", uključujući i radionice, i to, kako je rečeno, kao "vidljiv izraz izvrsnih odnosa između Bundesvera i kosovskih snaga bezbednosti". Za deset godina trebalo bi da bude završeno formiranje jedinica. Pri tom se u nezvaničnim razgovorima u Berlinu ne osporava da Kosovo prema Ahtisarijevom planu zapravo ne bi trebalo da ima vojsku. "Zato ne govorimo o tome", navodi se u tekstu FAZ o ulozi NATO u izgradnji kosovske vojske

U Prištini, dodaje list, potvrđuju da postoji živa razmena s Bundesverom.

"Kada je reč o vojnoj obuci, Bundesver osigurava logističku obuku, obuku vojne policije ili obuku pri deminiranju. Posete jedinicama takođe su do programa. Nemački general s jednom zvezdicom savetuje Kosovare o formiranju ministarstva obrane. I u drugim vojskama članica NATO kosovski oficiri takođe e su gosti na kursevima i vežbama. U 2021. godini više od 300 pripadnika kosovskih jedinica učestvovalo je u velikim manevrima "Branilac Evrope 21", pod koordinacijom SAD", prenosi Dojče vele pisanje FAZ.

FAZ zaključuje da bi zbog jakog proameričkog stava albanskog stanovništva na Kosovu, njihove oružane snage bile pouzdani partneri politike NATO u regionu.

Izvor: T a n j u g

KiMvojskaNATOnemački mediji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva